Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Studio Orka – Meneertje Meer, Mevrouwtje Minder

Als vrijwilliger bij Cultura Nova kom je nog eens ergens terecht. En in mijn geval was dat bij Studio Orka.

Ik was er zeker niet rouwig om want had in de loop der jaren al veel goeds over hen gehoord. Op woensdagochtend om tien uur ontving ik, samen met Truus (dat is de vrijwilligster die al jaren en jaren meehelpt op het festival), de kinderen van de Freinetschool uit Zeswegen.

Locatie: de parkeerplaats van het Loon.

De groep kinderen arriveerde en we wachtten hen op bij een reclamebord dat een reis naar Mexico beloofde. Daarvoor moest men dan wel heel veel spaarpunten verzameld hebben.

Een plastic cactus stond ernaast.

De kinderen wachtten af terwijl er een paar tot de orde moesten worden geroepen en anderen klaagden dat ze liever gingen shoppen.

Toen slopen er twee als Mexicaan verkleedde mannen van achter geparkeerde auto’s dichterbij. Ze sprongen voor onze neus en zongen Mexicaanse liedjes. De kinderen keken als volleerde sceptici toe. Daarna ontpopten de twee mannen zich als Supermarktbeveiligers. Er bleken spaarpunten te zijn gestolen en wij waren allen verdacht!

Zo namen ze ons mee naar een grote zwarte houten keet, de SIRM 100i. Toen de mannen ons stonden uit te leggen wat de bedoeling was, stopte er een auto met de radio keihard aan. Uit die auto sprong de vriendin van een van de beveiligers en ze vroeg een minuutje tijd. Maar dat had hij niet, hij moest immers ons nog als verdachten screenen!

De vriendin droop af, haar vriend achterlatend met een doosje gebak in zijn hand.

Wij moesten naar binnen en de beveiligers stelden zich voor als Will en Bob.Will bleek zijn beveiligingstaak ontzettend serieus te nemen. Bob probeerde zijn maat over te halen ook wat tijd aan zijn vriendin te besteden maar Will was niet te vermurwen. Hij moest en zou de spaarpuntendief achterhalen! Ook supermarktmanager François was niet echt behulpzaam. Op een scherm zagen we dat dit een bullebak van de bovenste plank was. (hij deed me trouwens denken aan de vieze man, van Kooten)

Steeds weer probeerde Will’s vriendin om hem iets te vertellen maar Will werd steeds dwazer en beschuldigde zelfs op het einde zijn eigen vriendin van het stelen!

De ontknoping kan ik niet verklappen natuurlijk, wellicht wil je de voorstelling ooit nog gaan zien. Dat kan ik in ieder geval van harte aanraden. Ook voor volwassenen is er veel te genieten in deze voorstelling. Ze stelt de spaaracties in de supermarkten aan de kaak maar laat ook zien dat men moet genieten in het leven, niet alleen maar meegaan in de ratrace.

Daarnaast spelen de acteurs van Studio Orka alsof hun leven ervan afhangt! Prachtig om naar te kijken. En is het beveiligingskantoor van binnen schitterend bedacht. Allerlei foefjes en technieken zijn er bedacht om het visueel nog eens extra leuk te maken. Compleet met bewegende vloeren.

De kinderen waren binnen tien minuten verkocht en zaten letterlijk en figuurlijk In de voorstelling. Weg waren alle ondeugdstreken en verveelde houdingen. Studio Orka hield ze bij de les. Zelfs de juf werd er, letterlijk, aan de haren bij gesleept.

Foto: Phile Deprez

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud