Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Missiles

Dat ze in de stad al wordt aangesproken als vinylkoningin is even wennen voor iemand die doorgaans het liefst in de schaduw opereert, maar desondanks gaat DJ Kitty door. Van Heerlen via Haren naar Amsterdam. Kortom: tijd voor actie!

In de eighties werd volop en massaal gedemonstreerd. Tegen de kroning, kruisraketten en voor vrede en alles wat ons dwars zat! De Inpoetjaren waren niet anders: ons gebouw bezetten, een politieke partij oprichten en wekelijks actie voeren met de (oude) Nor, Filmhuis De Spiegel e.d. om duidelijk te maken dat “beton niet b(l)oeit” en er een plek voor kunst en cultuur in Heerlen moest zijn. Nu lijkt het wel alsof mensen gewoon alles pikken: veel meer eigen risico in de zorg, extreem hoge zorgpremies, dure benzineprijzen, werken tot je 67e en ga zo maar door. Het volk laat zich lamslaan door een kabinet dat geen kabinet meer is en de jongeren van tegenwoordig gaan naar feestboekfeestjes in Haren om… ja, waarom eigenlijk?

Begin jaren ’80 ging ik met een stel vrienden en bekenden, verdeeld over meerdere auto’s, naar Amsterdam om te demonstreren tegen de kruisraketten en voor de vrede. Ik zat in de ietwat kleine sportwagen van Duitse kennis Lutz, toen opeens bleek dat Harry wagenziek werd. Om de haverklap stoppen, Harry eruit en overgeven, onderwijl luisterend naar Lutz’ enige cassettebandje van Fehlfarben: “Keine Atempause, Geschichte wird gemacht, es geht voran!” Geschichte werd gemaakt daar in Amsterdam, maar om nou te zeggen dat het voran ging… In die tijd kon je trouwens vaak voor een prikje meerijden met kleine linkse partijen naar allerlei evenementen. Zo heb ik ooit nog een leuke middag in Utrecht gehad en in de Zoo van Antwerpen, maar dit terzijde. Wat doet de jeugd tegenwoordig? Ze gaan naar zogenaamde Project X feestjes om de boel te verzieken, maken Haren onveilig of liggen een hele nacht voor de Applestore om een nieuwe iPhone te bemachtigen. ‘De jeugd heeft de toekomst’ is een slogan die in mijn herinnering gegrift staat. Zouden ze weten wat een cassettebandje is?

Voor het Nummer ‘Es geht voran’ van Fehlfarben verwijs ik u naar You Tube want ik kan het sindsdien niet meer horen. In plaats daarvan ‘Missiles’ van The Sound. Een opname van het No Nukes festival 9 april 1982 in Utrecht; tegen de kruisraketten! Het was hun eerste optreden voor een groot publiek en volgens de berichten was zanger Adrian Borland behoorlijk dronken. Desondanks, een geweldig artiest en helaas veel te jong overleden.

Who the hell makes those missiles?

(Kitty)

Article by Administrator

Ik schrijf geen artikelen, maar onderhoud enkel de website! Read 66 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud