Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Mathieu & Guillaume – Rauw en Tender

Onze Afgrondreporter tussen de zangers in

“Zoals u kunt horen, zijn wij niet van hier” – Vrijdagavond was ik aanwezig bij het eerste Nederlandse optreden van het Vlaamse zangduo Mathieu & Guillaume – met hun theatertour “Rauw en Teder” – in het Cultuurhuis Heerlen.

Een korte voorgeschiedenis: het duo bestaat uit de broers Mathieu (geb. 1985) en Guillaume (geb. 1987) Engels. Beide al vanaf kinds af aan bezig met muziek. In 2008 namen ze deel aan de Belgische versie van X-Factor waar ze op de 4e plaats eindigden. Het programma bezorgde het duo niet alleen naamsbekendheid maar ook een platencontract. Hun eerste album – getiteld “Kleine Sterren” – verscheen in 2010 waarop deze theatertour een logisch vervolg is.

Twee goed uitziende, charmante, jonge mannen waarvan één zichzelf begeleidt op gitaar: check.  Eén popliedje over een meisje genaamd Rozane in hun repertoire: check. De vergelijking met Nick & Simon is al snel gemaakt. Met deze verwachting begon ik aan de avond. Gelukkig bewezen de heren al snel over meer inhoud en muzikaliteit te beschikken dan Volendams trots.

Met Mathieu als leadzanger/gitarist en Guillema als tweede stem en op mondharmonica brachten de broers – samen met hun vaste muzikanten Sander Claes (gitaar, bas en ukelele) en Pieter Franssen (percussie en keyboard) –  ons een eigenzinnige mengeling van kleinkunst, folk, pop en chansons.

Een kleine greep uit de speellijst van de avond: het nummer ‘Vrede (Of Ik Schiet)’ – met een niet onverdienstelijke rap aan het einde – is een protestlied gericht aan de wereldleiders. “Goedgeklede heren blijven speculeren op de levens van zo velen…”

Het vrolijke, haast carnavaleske ‘Één van die vele’ onderstreept dat het “fijn is om uniek te zijn.” Een belangrijke boodschap in een tijd waar helaas nog niet iedereen zichzelf durft te zijn.

Een mooie uitvoering van ‘Ik heb Je Lief’. Origineel van Stef Bos, één van de muzikale helden van beide heren.

Na de pauze ging het tempo omhoog met ‘Luxueus Paleis’. Rockabilly (!) inclusief Elvis-bewegingen en natuurlijk het geweldige, kenmerkende geluid van de contrabas.

De voorstelling werd afgesloten met de ballad ‘Moeder Van Mijn Moeder’. Een eerbetoon aan hun overleden oma. Wellicht het meest persoonlijke nummer van de avond. Het sentiment van de tekst wist in ieder geval de juiste snaar te raken bij het publiek.

Tussen de bedrijven door werden grappige anekdotes verteld.  Ook de interactie met het publiek was subliem. Meerdere malen werden wij verzocht om bepaalde passages mee te zingen. Qua sfeer voegde dit veel toe, muzikaal gezien waarschijnlijk een stuk minder (Sorry, mensen!). Guillema grapte vanaf het podium “…en dit keer in de maat.”

Dat Mathieu en Guillaume goed aan de weg aan het timmeren zijn in België, bewezen drie fans die hun achterna zijn gereisd naar Heerlen. De dames werden bedankt met een spontaan optreden aan tafel. ‘Boven De Wolken’ was het verzoeknummer, een vertaling van Over The Rainbow in de uitvoering van Israel Kamakawiwo’ole (het uithangbord voor de gevaren van obsitas).

De sfeer zat er zo goed in dat nog niemand naar huis wilde. De broers voelde dit goed aan en gaven een toegift voor het gehele publiek. Een medley van het Franstalige ‘Vivre’ en de Nederlands versie ‘Laat Me’, van Ramses Shaffy, werd luidkeels meegezongen. En toen moesten wij er echt aan geloven, de avond was ten einde gekomen. Althans muzikaal gezien. Er werd alle tijd genomen om handtekeningen uit te delen en na te kletsen.

Aan de binnenkant van mijn CD heeft Guillaume geschreven: “Op een onverwacht mooie avond in het charmante Heerlen.” Hier sluit ik mij volledig bij aan!

Article by David Doelen

David Doelen Authors bio is coming up shortly. Read 7 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    13 maart Waylon – Limburgzaal, Heerlen Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Vicious Rumours, Disquiet – Oefenbunker, Landgraaf Invictus, Reyner, Last Day On Earth – Bluff, Heerlen Chaotic Hostility, MBK e.a. – Nieuwe Nor, Heerlen 14 maart Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Southern Blues Night: John Primer e.a. Parkstad Limburg Theater, Heerlen Open Podium – Café... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud