Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Winter train

Op 11 maart was het zover: de aangepaste dienstregeling voor Zuid-Nederland straalde me via een verlicht informatiebord toe. De eerste vraag die in me opkwam was: waar begint en waar eindigt Zuid-Nederland volgens de NS? Na enig speurwerk vond ik het antwoord: in de portemonnee van de NS, daar ligt Zuid-Nederland (en de rest van Nederland ook).

Een dag later wist ik het zeker omdat in de media bekend werd gemaakt dat de NS een boete van 2,75 miljoen had gekregen. Die boete was opgelegd vanwege de prestaties in 2011. Omdat in 2012 geen verbetering was moet die boete nu ook betaald worden. Bovendien krijgt de NS ook voor het jaar 2012 diezelfde boete, maar die kan kwijtgescholden worden als dit jaar blijkt dat de prestaties qua klanttevredenheid beter zijn.

Het was mij al lang duidelijk dat die aangepaste dienstregelingen alleen met geld te maken hebben. Klanten zijn ontevreden omdat er vertragingen zijn. Dus wat doe je dan? Zorgen dat er geen vertragingen zijn. En hoe doe je dat? Gewoon minder treinen op het spoor zodat geen vertragingen kunnen ontstaan. Dit is de meest belachelijke oplossing die ik ooit gehoord heb. Watjes zijn het! Lopen met de staart tussen de benen weg voor de problemen. Trouwens, volgens Elsevier van 14 februari 2013 heeft de NS vorig jaar een winst behaald van 264 miljoen euro, 53 miljoen meer dan in 2011. Alsof dan die 2,75 miljoen boete nog wat voorstelt.

Veel mensen hebben op hun werk ‘targets’, en afhankelijk daarvan krijg je een extra centje… of niet. De NS heeft dus als ‘target’: minder vertragingen. Stel, mijn target is niet te laat komen, dan ga ik dus gewoon niet naar mijn werk als er problemen met het openbaar vervoer zijn, dan kom ik ook niet te laat. Simpel eigenlijk, want net als de NS wil ook ik natuurlijk niet mijn bonus missen. Denk wel dat ik van zo’n NS-top bonus makkelijk vijf jaar thuis kan blijven.

Op 12 maart werd in de loop van de ochtend ook de automobilisten aangeraden niet de weg op te gaan als het niet nodig was. Waarom waren al die mensen bij dat heerlijke winterweer in hun auto onderweg? Echt niet voor hun plezier, maar vanwege die aangepaste dienstregeling! “Check vooral kort voor vertrek de reisplanner”. Nou, daar heb je wat aan! Je moet al minstens 2 uur eerder opstaan om uit te zoeken tot waar je eventueel kunt komen, want op de NS-site staat niet welke treinen de komende dag vervallen.

En dan al die lulverhalen over ruige rijp begin dit jaar. Wie weet wat ruige rijp is? Moet je eerst ‘ruige rijp’ in de zoekmachine gooien om te begrijpen wat voor problemen er verwacht worden. Immers, er was geen sneeuwstorm voorspeld. Ja matige sneeuwval, dat wel. Matige sneeuwval is in Nederland reden voor code oranje. Ik kan het niet meer horen: code oranje! Ik was toch al niet zo koningsgezind en nu al helemaal niet meer. Op k(r)oningsdag mag van mij de ruige rijp met bakken uit de lucht vallen. Het valt immers in een weekend en ik hoef dan niet te werken en ook niet van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Article by DJ Kitty

DJ Kitty Vaste DJ van VJV Inpoet en het New Wave Café in de jaren tachtig/begin jaren negentig. Weet de meest obscure platen af te wisselen met toegankelijker werk en doet haar eretitel als vinylkoningin van Heerlen eer aan tijdens haar draaisessies in Poppodium Nieuwe Nor. Read 9 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud