Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Deeldeliers

IMG_2883k

Zes mannen die een nacht in een studio vertoeven voor een jamsessie. Dat is het concept van de vorig jaar verschenen film De Deeldeliers. Vanavond in de Nieuwe Nor zien we vier mannen die het nog eens dunnetjes over doen. Nou ja dunnetjes. Zet Jules Deelder, Bas van Lier, Boris van der Lek en Erik Kooger op een podium met een instrument en ze gaan all the way. Dit viertal ademt jazz. Old school jazz. Foto’s: René Bradwolff.

De avond wordt geopend door een opmerkelijk Euregionaal duo. Jérôme Cardynaals uit Maastricht en Simon Oslender uit Aken laten als Twogether horen waarom ze in 2010 het Prinses Christina Jazz Concours wonnen in de categorie 12 t/m 15 jaar. Twogether speelde in haar korte bestaan al met o.a. Georgie Fame, Lonnie Smith en het Metropole Orkest. De souplesse en vanzelfsprekendheid waarmee de twee kids in Heerlen de boel laten swingen is opzienbarend en smaakt naar meer.

Tijdens de ombouwpauze schuifelt de hoofdgast van de avond onopgemerkt het podium op om ons te trakteren op een aantal van zijn favoriete plaatjes. Jules Deelder is in the house en ondanks dat hij geen woord zegt weet hij, onberispelijk gekleed als altijd, alle aandacht naar zich toe te trekken. Zijn blik is ernstig maar zijn lichaam zoekt naar de groove. Zijn hoofd wiegt op de maat van de muziek, zijn vingers knippen en handen bespelen een denkbeeldige contrabas. Hier staat even geen dichter, performer of BN-er maar een liefhebber pur sang.

Als Deelder de naald van zijn laatste obscure plaat tilt, betreden de overige Deeldeliers het podium. Hammond-koning Bas van Lier ontpopt zich zich tot spreekstalmeester en geeft het startsein voor een avondje recht-toe-recht-aan-jazz met en een rock & roll-attitude. Orgeljazz voor een breed publiek, afgewisseld met blues en gospel, een enkel gedicht en de nodige amusante en hilarische anekdotes. Over de paus, Jezus, Heerlen, de Amerikanen en de unieke saxofoon van Johnny Griffin. Dat instrument is op “wonderbaarlijke wijze” in het bezit gekomen van Boris van der Lek, die het ding zonder mededogen vuur laat spuwen, piepen, knorren en scheuren. Zijn haar recht overeind en een paar kekke zebraschoentjes aan de voeten. Imponerend en rauw. Punk onder de jazzcats.

Van Lier is duidelijk de muzikale leider van het kwartet. Zittend en staand achter zijn kolossale Hammond, waaraan hij een breed scala aan klanken en grooves weet te onttrekken. Virtuoos en met ogenschijnlijk speels gemak. Deelder zelf drumt met Erik Kooger mee op een voor aan het podium geposteerd mini-drumstel en beperkt zich muzikaal gezien vooral tot snare en hi hat. Hij zingt iets met een jankerige stem, richt zich geregeld tot het publiek, schreeuwt af en toe wat tussen de muziek door en strooit snedige opmerkingen in het rond. Los uit de pols. Duidelijk in zijn element. Dit is wat hij wil. Jazz spelen, jazz luisteren, jazz draaien en het evangelie verspreiden.

De doorgewinterde jazzfestivalsnob zal er zijn schouders wellicht voor ophalen. “Voor de meer veeleisende muziekliefhebber scheerde Deeldeliers pijnlijk vlak langs de afgrond van de wansmaak,” las ik ergens. Niet verfijnd genoeg en “er werd gedanst en geklapt.” Maar Deelder en co maken met hun recht door zee benadering wel uitstekende reclame voor een stoffig genre, waarvan nu ook de aanwezige jonge hipsters staan te genieten. “Wow hier moet je bij zijn geweest,” schreeuwt een jochie tegen zijn maat, die straks misschien met een paar handelingen op zijn telefoon op zoek gaat naar muziek van Hank Mobley. Een naam die hij nog nooit eerder hoorde maar vanaf nu wordt herkend als de favoriete muzikant van Jules Deelder. Mission accomplished.

Na afloop draait Deelder nog een half uurtje favoriete muziekjes. Hij deelt aldoende handtekeningen uit en ziet dat zijn eigen Deeldeliers-plaat als warme broodjes verkoopt. “45 Toeren en geperst op 180 grams vinyl” roept Van Lier als een volleerd marktkoopman. Deelder fronst een wenkbrauw: “180 Gram voor 15 euro? Da’s voor niets mensuh.” Ondertussen tovert Charlie Parker vanaf krakend vinyl de popzaal in Heerlen even om in een donkere jazzkelder. “Jazz was,  jazz is, jazz blijft.” Niemand die de Rotterdammer tegenspreekt. Later die avond downloadt een jonge Heerlenaar op zijn slaapkamertje zijn eerste hard bop-plaat.

De Deeldeliers / Twogether – Nieuwe Nor, Heerlen (14-03-2013)

Twogether speelt op 6 april tijdens de Jazznight op Kasteel Hoensbroek en is op 24 april te zien in het Cultuurhuis in Heerlen. De Deeldeliers trekken na afloop van de huidige clubtour door het land met een theatershow.

IMG_2768k

IMG_2851k

IMG_2909k

IMG_2944k

IMG_3001k

 

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud