Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Frank Groothof – Idomeneo

Soms doe ik workshops voor aanvang van een jeugdvoorstelling en afgelopen weekend was dat ook weer het geval. De kinderen mochten spiegels beplakken met schelpjes om vervolgens mee naar huis te nemen. De spiegels waren een link naar de voorstelling die volgde. Frank Groothof (bekend van Sesamstraat) zou een heuse opera van Mozart spelen; Idomeneo.

Ik was zeer nieuwsgierig naar de voorstelling want hoe ga je zo’n moeilijk verhaal en ook nog moeilijke muziek, brengen aan kinderen vanaf zes jaar? Dat bleek voor Frank een koud kunstje!

Idomeneo is een trotse koning. Hij voert al een tiental jaren oorlog met Troje. Nu heeft Troje een groot voordeel, zij worden beschermd door Posseidon.  Daarom lukt het Idomeneo maar niet  om Troje te belegeren. Tot op een dag, Posseidon let niet goed op. Idomeneo neemt Troje in en keert als overwinnaar naar huis. Maar onderweg achterhaalt Posseidon de vloot. Hij verwoest alle schepen met man en muis. Alleen Idomeneo blijft over. Hij smeekt en bidt aan Posseidon en belooft hem de eerste persoon die hij tegenkomt te offeren. Bewusteloos spoelt Idomeneo aan op zijn eigen strand. De persoon die hem als eerste vindt is zijn zoon Idamantis. Uiteraard probeert Idomeneo van alles om te voorkomen dat Idamantis geofferd moet worden.

Frank speelt alle rollen zelf. Hij start als Posseidon, met een ter plekke geknipte kroon en drietand. Dan is hij weer koning Idomeneo met een soort footballoutfit aan. Een helm met veger erop, een uitrusting gemaakt van kruiken e.d. Zijn zwaard is een hockeystick.  Maar het mooiste is zijn rol als zeemonster dat  het land van Idomeneo moet verwoesten. Frank ontbloot zijn bovenlijf en hangt er een sliert zwembadkurken omheen. Hij trekt een badmuts op en een zwemmersbrilletje. Dan nog een galmpje op zijn headset en het monster is geboren. Hij briest en brult en proest een hele fles spa blauw leeg over het publiek. De kinderen vinden het prachtig!

Frank speelt het klaar een duidelijk verhaal neer te zetten. Voor alle kinderen is de voorstelling te begrijpen. Voor hen zit er humor in en spanning en avontuur. Voor de volwassenen zitten er speciale ingebouwde grapjes in.

En dan nog de muziek. De opera komt regelmatig tussendoor. Je hoort Electra zingen, of Ilja. En soms zingt Frank luidkeels mee, als om in aan te geven dat Electra een beetje een vals mens is. En soms zingt hij zacht mee op de achtergrond. De muziekstukken duren niet te lang en vervelen daarom niet.

Aan het eind haalt Fank nog een meisje uit het publiek. Zij mag dan nog de rol spelen van Idomeneo en Ilja, de geliefde van Idamantis.

Iets meer dan een uur duurt de voorstelling, die wordt gespeeld met overgave en bergen energie. Dan, na afloop, komt Frank nog gewoon even gezellig kletsen met de kinderen in het café. Ik zeg; Chapeau!

(Idomeneo – Frank Groothof- Parkstad Limburg Theater, Heerlen, 23-03-2013)

 

 

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 131 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    15 januari Blaudzun & Amsterdam Sinfonietta – Parkstad Limburg Theater, Heerlen 18 januari Physical Graffiti (Led Zeppelin tribute) – Nieuwe Nor, Heerlen Dayz of the Soyuz, Nem Q – Oefenbunker, Landgraaf The Cavern Beatles – Theater, Kerkrade René Froger – Parkstad Limburg Theater, Heerlen Steve Dewar – Erin’s Isle, Heerlen 19 januari Dayna Kurtz –... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud