Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

The Notorious IBE

02

Zondag, vroeg in de middag. Dag 3 van The Notorious IBE. Op het Schouwburgplein is het een drukte van jewelste. Er is een battle gaande en de hiphop-markt trekt veel bekijks. Amper vijfhonderd meter verder doet op De Bongerd de eerste band van het Booch!-festival zijn luidruchtige ding. Foto’s: Anita Hondong

De Promenade die beide pleinen verbindt wordt bevolkt door jonge gasten uit alle denkbare windstreken. Of ze nu uit Zuid-Amerika, de VS, Zuid-Europa of Azië komen, ze zijn duidelijk herkenbaar: petje en oversized t-shirt met zorgvuldig gekozen print en een jeans van exact het juiste merk én een paar maten te groot. Ze kwamen met honderden tegelijk per vliegtuig, trein of auto. Ze slapen in goedkope hotels, een sporthal of gewoon in hun langs de straat geparkeerde auto’s. Ze kleuren het straatbeeld van de stad. Een stad die drie dagen lang wordt gedomineerd door hiphop-beats en waar Schouwburg en Gemeentehuis ineens Cypher 5 en Cypher 4 heten.

In alle vroegte, terwijl de Promenade nog is uitgestorven, plakt een groepje Spaanstalige jochies een stuk karton op de klinkers voor een spontane battle. Een bejaarde buurtbewoner slaat het zittend vanaf zijn rollator geamuseerd gade. Zaterdag stonden ze tijdens de Kids-battle op het grote podium en de overige dagen nemen ze bezit van de straat. Al dan niet in het bezit van een grote take-away-box van Mister Wok.

Als gevolg van forse bezuinigingen trok Schunck enkele maanden geleden de stekker uit The IBE waardoor een van de grootste dansfestivals ter wereld voor Heerlen verloren leek te gaan. Met vereende krachten bleek het mogelijk om dit jaar toch een afgeslankte versie te kunnen presenteren. En gelukkig maar, want een stad die een aansprekend en internationaal hoog aangeschreven evenement als dit door de vingers laat glippen is geen knip voor de neus waard.

Of de toekomst van The IBE in Heerlen gegarandeerd is, lijkt alleszins zeker. Door het gedoe in en rond Schunck ontbreekt dit jaar het immens populaire All Battles All en naar verluid hebben diverse internationaal vermaarde crews het laten afweten omdat The IBE te kort na de Ramadan op de agenda staat. Of dit gevolgen heeft  voor de bezoekersaantallen is niet bekend. Voorlopig is Heerlen echter nog steeds drie dagen lang Breakdancehoofdstad van de wereld en zorgen de BBoys en -Girls samen met de lokale horeca (die IBE steeds meer lijkt te omarmen gezien de diverse en toffe after parties) en het enthousiaste publiek voor een geweldige happening.

The Notorious IBE is voor Heerlen van onschatbare waarde. Hét jongeren evenement van het jaar plaatst de gemeente op de internationale kaart. Hopelijk is dat inmiddels ook doorgedrongen tot de dames en heren van Cyber 4.

01

15

17

20

23

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud