Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Furie van La Fura

Tijdens Cultura Nova 2008 deed de Spaanse theatergroep La Fura Dels Baus Heerlen aan. Nu zal ik niet snel de pen ter hand nemen als er een theatergezelschap optreedt. Wanneer het echter om de krachtige furiën van La Fura Dels Baus gaat, dan is dat iets heel anders.

Het spraakmakende gezelschap uit Barcelona staat bekend om haar confronterende, uitdagende en vernieuwende theaterperformances van gesamt-kunst proporties, waarin toneel, muziek, materiaal, omgeving en publiek tot een geheel worden gesmeed.

De voorstelling heet Imperium. Bij aanvang staat het publiek kriskras door de oude, donkere fabriekshal. De show begint letterlijk met een harde knal, en dendert dan ruim een uur lang dwars door de zaal en dwars door het publiek heen.

Imperium wordt volledig gespeeld door vrouwen. De woorden lieflijk en zachtzinnig zijn echter absoluut niet op hen van toepassing. Het is kracht, geweld, onderdrukking dat de boventoon voert. Als ware furiën gaan zij elkaar te lijf, compleet met intimidatie en fysiek geweld.

Imperium is een maatschappijkritische show met onderdrukking en wraak als thema. Het gaat zowel om onderdrukking tussen individuen, als om de onderdrukking van en tussen volkeren. Deze voorstelling trekt de grondgedachte van de vooruitgang in twijfel en degenen die de boodschap van vooruitgang verkondigen worden ontmanteld en tegen het licht gehouden. Ook het publiek speelt een rol. De brute scenes spelen zich letterlijk voor de voeten van de bezoekers af. Wat doet het publiek? Grijpen zij in of blijven zij alleen maar toekijken? Uiteindelijk komt niemand er genadig of zonder kleerscheuren van af. De onderdrukten worden de onderdrukkers en het geheel culmineert in een harde climax waarin zelfs het publiek meegesleurd wordt.

Na de indrukwekkende voorstelling verlaat het publiek de ruimte met gemengde gevoelens en een geweldige show rijker. La Fura Dels Baus doet, wat zeer weinig anderen doen en zij zijn er zeer goed in.

Article by Roger Dols

Roger Dols Asatru . Consultant . Kennismanagement . Runen . Projectmanagement . ICT . Schrijver . Innovator . Instrumentalist . Nietzsche . Euregio Maas-Rijn . Thymos . Co-creatie . Noordse bossen . Wardruna . Hofstadter . Kenniseconomie . Bismarck . Koffie . Franse kaas . Noordse Germaanse Mythologie Roger Dols tagged this post with: , , , , Read 28 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda [UNDER CONSTRUCTION]
    28 SEPTEMBER Double Axe – Cultuurhuis, Heerlen 1 OKTOBER Kerri Powers, Damiën van Elburg – Parkstad Limburg Theater, Heerlen  The Black Stars – Cultuurhuis, Heerlen 2 OKTOBER Riptide – Parkstad Limburg Theater, Kerkrade A Tribute To David Bowie – Cultuurhuis, Heerlen 3 OKTOBER Mercy John – Parkstad Limburg Theater, Heerlen 9 OKTOBER Lesoir, Throat Of... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud