Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Staat walst Heerlen plat

IMG_0354k

In de uitgebreide tour van de Staat werd vrijdagavond Heerlen aangedaan. De Nieuwe Nor is een van de kleinere zalen tijdens deze tour. Niet gek dus dat al geruime tijd het bordje “uitverkocht” aan de deur kon worden gehangen. De Staat heeft zich langzaam naar de top van het Nederlandse alternatieve genre gewerkt. Met de release van hun nieuwe album ‘I-con’ doen ze een greep naar de muzikale kroon. Tijdens deze tour wordt het nieuwe album aan het publiek voorgesteld. Foto’s: René Bradwolff

De avond wordt geopend door het trio Indian Askin. Zij spelen een mengelmoes van pop/rock en bluesy indierock. De energieke opening belooft veel goeds, maar langzaam maar zeker verdwijnt die energie en is er te weinig spanning in de liedjes om de aandacht vast te houden. De band is weinig communicatief richting het publiek maar weet wel nog even te vermelden dat zij de grootste fans van de Staat zijn. Zelfs nog grotere fans dan iedereen in de zaal. In potentie een goede band, met goede liedjes. Ik ben benieuwd of we van deze jongens nog meer gaan horen.

Dan is het de beurt aan de Staat. De Nijmegenaren onder leiding van frontman Torre Florim hebben er zin in, naar eigen zeggen. Concerten en albums van de Staat staan symbool voor improvisatie, experimentjes, maar vooral een stevige, hoekige sound. De band speelt heel strak en is duidelijk goed op elkaar ingespeeld. Er is veel interactie tussen de bandleden onderling en dat wordt ook op het publiek overgebracht. Centraal daarbij staat Rocco, die met zijn verzameling aan geluidseffecten telkens weer een twist aan de nummers kan geven en de overige bandleden vaak even op een dwaalspoor zet. Dit tot groot vermaak van de band zelf.

IMG_0620k
De nieuwe nummers klinken vet en met ‘The Refugee’, ‘Make way for the Passenger’ en ‘Devils Blood’ heeft de band een aantal potentiële “hits” in huis. De afwisseling met de oude nummers zorgt ervoor dat dit concert een zeer dikke voldoende krijgt. De onvermijdelijke cover van Jason Derulo’s ‘Talk Dirty’ mag natuurlijk niet ontbreken en om de Nieuwe Nor nog even helemaal plat te spelen worden ‘Witch Doctor’ en ‘Ah, I See’ (inclusief claxon-solo) nog uit de kast getrokken.

De laatste keer dat de Staat in Heerlen speelde was in het theater en toen lukte het net niet om het Loon definitief tot instorten te brengen, maar vandaag werd de Nieuwe Nor wel platgewalst. Jan Smeets, are you watching?

De Staat speelde vrijdag 24 januari in Poppodium Nieuwe Nor te Heerlen.

IMG_0447k

Article by Barry Hodiamont

Barry Hodiamont No Music, No Life! Roda JC, Fanatiek popquizzer, DJ Saurus, Bocholtz. Read 29 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud