Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

VONK

IMG_1623k

Afgelopen vrijdag vond in KuS de drukbezochte opening plaats van VONK. Een overzichtstentoonstelling van Berend J. Vonk, die voor de gelegenheid een keuze maakte uit zijn werk van 1987 tot 2014. Foto’s René Bradwolff

De expositieruimte van Kunstencentrum Signe is optimaal benut om het rijke oeuvre van Vonk te etaleren. Rijk en veelzijdig. Van grote schilderijen tot politieke spotprenten en strips. En er zijn memorabilia. Zoals in de hoek die is gewijd aan De Sufgerukte Wallies, de roemruchte band waarvan Vonk destijds de dynamische frontman was. Die tijden herleven even wanneer Vonk een kort optreden verzorgt met ex-Wallie Cesco, die hem geduldig begeleidt op een korte muzikale reis die begint met een krankzinnige tranentrekker en eindigt bij Elvis Presley. Waar velen naar Heerlen zijn gekomen om hun held te eren, eert Vonk de zijne.

De Wallies dansten destijds op het gerafelde koord tussen punk en smartlap en daar waar die twee elkaar kruisten lijkt ook een groot deel van Vonk’s werk als beeldend kunstenaar te zijn geboren. Zoals zijn absurdistische stripverhalen, die hem 2009 zelfs de Stripschapsprijs opleverden. VONK – De vermetele jaren 1987-2014 laat echter zien dat de kunstenaar Vonk meer is dan de uit de popcultuur ontsproten absurdist, wiens zelfgecreëerde wereld zo treffend werd omschreven in de introductie van Knack-journalist Kris Jacobs.

Berend J. Vonk zelf is inmiddels een stuk realistischer: “Een Vonk aan de wand verhoogt de waarde van uw pand!”. Volgens eigen zeggen is de expo in KuS dan ook het begin van een transformatie. Waar het toe zal leiden weet niemand maar één ding is sinds vrijdagavond wél duidelijk: het is de hoogste tijd voor een Sufgerukte Wallies reünie!

De tentoonstelling VONK – De vermetele jaren 1987-2014 is nog tot 22 juni te bekijken in Kunstencentrum Signe te Heerlen. Elke vrijdag zal de kunstenaar tussen 10.00 en 13.00 uur aanwezig zijn om de tentoonstelling opnieuw te transformeren. Daarnaast zijn er twee workshops gepland:  ‘ArtMindfulness’ (Vrijdag 16 mei, 11.00 – 13.00 u) en ‘Verteken het Loon’ (Zaterdag 21 juni, 11.00 – 14.00 u). Via de Facebookpagina van expositie VONK kunt u 24/7 op zijn werk reflecteren. VONK nodigt u uit om te reageren, te participeren en de tentoonstelling in het hier en nu te laten groeien.

IMG_1621k

IMG_1610k

IMG_1612

IMG_1639k

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 219 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    13 maart Waylon – Limburgzaal, Heerlen Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Vicious Rumours, Disquiet – Oefenbunker, Landgraaf Invictus, Reyner, Last Day On Earth – Bluff, Heerlen Chaotic Hostility, MBK e.a. – Nieuwe Nor, Heerlen 14 maart Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Southern Blues Night: John Primer e.a. Parkstad Limburg Theater, Heerlen Open Podium – Café... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud