Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Oorlogsgeheimen

oorlogswinter

De jeugdfilm Oorlogsgeheimen is al een tijdje uit maar pas op de openingsavond van Cultura Nova werd ik door een foldertje van Filmhuis de Spiegel getriggerd om naar de filmvoorstelling te gaan. Deze speciale voorstelling vond overigens plaats in het kader van 100 jaar Bieb, 60 jaar Kinderboekenweek én 70 jaar Bevrijding. Dus naast het bekijken van de film was er voor de bezoekers ook een mogelijkheid tot een meet en greet met Jacques Vriens. Hij schreef het boek Oorlogsgeheimen al in 2007 en dit jaar kwam de verfilming uit. Ook leuk dat Jacques Vriens zelf de inleiding mocht verzorgen waarover later meer.

Voor de lezers die Jacques Vriens niet kennen, in 1946 geboren in Brabant en ook daar opgegroeid maar inmiddels al jaren woonachtig in Gronsveld en na een carrièrre als onderwijzer nu al jaren full time jeugdboekenauteur. In veel boeken speelt het onderwijs dan ook een grote rol maar Oorlogsgeheimen gooit het over een andere boeg. Het speelt zich in Zuid-Limburg in de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Tuur wiens dorp bezet is door de Duitsers.

Ik heb het boek jaren geleden gelezen maar moet eerlijk bekennen dat ik van het verhaal weinig meer wist. De regie van de film is in handen van Dennis Bots, die eerder ook al de verfilming van ‘Achtste-Groepers Huilen Niet’ en ‘Tien Torens Diep’ (ook naar boeken van Jacques Vriens) voor zijn rekening nam en de hoofdrol (Tuur) wordt gespeeld door Maas Bronkhuyzen. Het Limburgse tintje aan de film is overigens nog iets groter dan dan het zich alleen hier afspeelt. In de film is namelijk een grote rol weggelegd voor de Limburger Joes Brauers die de rol van Lambert (Tuur’s beste vriend) speelt.

De film speelt zich dus af in Zuid-Limburg en er zijn ook opnames gemaakt in deze provincie waaronder Maastricht en de St. Pietersberg. Helaas was er in deze contreien geen dorpje te vinden dat nog enigszins, zonder al te veel ‘verbouwen’, op 1944 leek maar gelukkig bood een Belgisch dorpje nabij Tienen uitkomst.

In de intro vertelde Jacques Vriends over het onstaan van het boek en dat hij, sinds hij in Limburg woont, regelmatig boeken schrijft die zich hier afspelen. In Oorlogsgeheimen komen drie dingen voor waarin Jacques zich verdiept heeft, namelijk het feit dat in Limburgse dorpen vaak Joodse kinderen verborgen werden gehouden, er dorpsbewoners lid waren van de NSB maar dat er ook verzet was. In het boek komt dit allemaal samen, gezien door de ogen van voornamelijk Tuur en Lambert. Hun vriendschap maar ook de rol die de oorlog daarop heeft wordt mooi uitgediept.

Na afloop mochten er vragen gesteld worden en die varieerden van: ‘Waar heeft u allemaal les gegeven?’ tot ‘Welk boek vind u het zelf het leukst?’. Was bij de intro al duidelijk dat Jacques Vriens een echte verhalenverteller is, dat werd eens temeer duidelijk bij het beantwoorden van de vragen. Hij wist overal wel een persoonlijke anekdote bij te vertellen. Na het vragenrondje kon iedereen ook nog zijn of haar meegebrachte boeken laten signeren!

Het was een mooie middag daar op de vijfde verdieping van Schunck tussen de chips etende kids die een wel heel fraai einde kreeg omdat ik Jacques Vriens bij het verlaten van het Glaspaleis nog bijna omver liep. Had ik hem eindelijk voor mij alleen, zonder kids in de buurt, en lukte het me nog om hem persoonlijk te complimenteren met zijn verhalen!

Informatie en het programma van filmhuis De Spiegel vind je hier. Meer weten over Oorlogsgeheimen, klik dan op deze link.

Article by Danielle Quadakkers

fontys / onderwijs / consultant / hardlopen / roda jc / muziek / heerlen Read 52 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    13 maart Waylon – Limburgzaal, Heerlen Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Vicious Rumours, Disquiet – Oefenbunker, Landgraaf Invictus, Reyner, Last Day On Earth – Bluff, Heerlen Chaotic Hostility, MBK e.a. – Nieuwe Nor, Heerlen 14 maart Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Southern Blues Night: John Primer e.a. Parkstad Limburg Theater, Heerlen Open Podium – Café... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud