Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Carboon XL

14W3A3225k

Als er één band is die in Limburg voor legendarisch mag doorgaan dan is het Carboon. Haar debuutplaat ‘Witste nog, koempel…’ uit 1976, met liedjes over het regionale mijnwerkersleven, behaalde als eerste streektaalalbum in Nederland binnen no time de gouden status en raakte een generatie mijnstreekbewoners diep in de ziel. In het Jaar van de mijnen staat ze voor het eerst in decennia weer op de planken. Foto’s: René Bradwolff

Het is de ‘Amsterdamse Winkbuul’ Joep Pelt die de overgebleven bandleden in 2014 weer bij elkaar roept. Oorspronkelijk voor een optreden in de Limburgzaal, maar uiteindelijk voor nog drie andere shows en wellicht meer. Als Carboon XL. Vijftien man sterk, rondom de oorspronkelijke leden Conny Peters, Ben Erkens, Jan Hendriks en Henk Steijvers. De zeven jaar geleden overleden Jean Innemee wordt vervangen door zijn broer René.

‘Witste nog, koempel…’ komt vanavond in de uitverkochte Limburgzaal integraal voorbij. Met een muzikale glansrol voor Pelt en gesteund door een aantal blazers. Uiterst vakkundig uitgevoerd en van commentaar voorzien door Hendriks. Hoewel 38 jaar oud blijkt het langs pop, country en chanson slalommende songmateriaal niets aan impact te hebben verloren en nog steeds te ontroeren, imponeren of een glimlach te ontlokken.

Als de debuutplaat is vertolkt volgt als toegift werk van de vervolgplaat ‘D’r letste koempel deet de lamp oet’ uit 1979 met als hoogtepunt een spetterende finale met fanfare de Maasoever uit Roosteren als ‘De koelharmonie’. ‘Ze bloaze de trööt tussje blomme en kranse. Uëver leëve en doëd, tusje sjterve en danse.’ Carboon heeft niet veel woorden nodig om tot diep in het hart door te dringen en zorgt voor een mooie en bijzondere avond, die wegens het grote succes een vervolg krijgt in december. Mis het niet.

Carboon XL speelde op 16 januari in het kader van het Jaar van de mijnen in de Limburgzaal, Heerlen en keert op 18 december terug voor een optreden in de grote RABOzaal.

4W3A3146k

  Spreekstalmeester Jan Hendriks

4W3A3131k

Initiator Joep Pelt

4W3A3216k

Vader en zoon Steijvers in duet

4W3A3135k

Ben Erkens en Conny Peters

4W3A3279k

Finale met fanfare de Maasoever

m2015-logo1

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud