Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Glückauf

Onlangs bezocht ik de film waarvan ik hoop dat veel Limburgers er op zaten te wachten: Glückauf. Een film die geregisseerd is door de in Heerlen geboren Remy van Heugten.

De film gaat over de relatie tussen vader en zoon. Vader Lei is een kruimeldief, iemand die klusjes opknapt en wat gestolen goed verkoopt. Zoon Jeffrey is een dealer in wiet. Jeffrey komt er achter dat Lei geld verschuldigd is aan onderwereldfiguur Vester en neemt de schuld van zijn vader op zich door voor de gangster te gaan werken.

De relatie tussen Lei en Jeffrey is een moeizaame, ondanks dat de liefde tussen vader en zoon erg duidelijk is. De gesprekken zijn kort en typisch van mannen onder elkaar. Tegelijkertijd zijn de dialogen in de gehele film prachtig en bijna poëtisch. Zoals Vester op een gegeven moment tegen Lei zegt: “Jij hebt je zoon met schuld verzwaard.” Of Jeffrey die uitroept: ”Dit is groter dan alles! Dit ben ik.” Ook al praten mensen gewoonlijk niet zo met elkaar, het maakt de film er zeker mooier op.

gluckauf638

Voor de mensen in onze omgeving is het alleen al leuk om in de film te zien waar alles is opgenomen. Voor mijzelf was het leuk om de hoofdrolspelers steeds uit de deur van café/pension Gubbels te zien komen en in het steegje te zien staan, waar ik zo vaak door heen loop. Of om bijna mijn eigen voordeur te kunnen zien. Ook de wijk Nieuw-Einde is duidelijk herkenbaar. Daarnaast is de film rauw en grauw, in een omgeving die velen uit Parkstad zullen herkennen. Zoals Heerlen ooit was. Een treurige en ruwe stad die tegelijkertijd werd liefgehad. Een identiteit in goede en slechte zin.

Wat mij verwarde was het tijdsbeeld. De wijken zoals getoond, de huiskamers, de witte kommetjes met bloemetje die rondgingen. Het is een vervlogen beeld. De spelers zien er echter er niet uit alsof ze uit een andere tijd komen en er wordt gewoon met euro’s betaald. Is dat storend? Neen. Je leeft mee met Jeffrey en Lei. Met twee mannen die zijn zoals ze zijn. Met al hun slechte kanten, soms zelfs meedogenloos, maar ook met hun eigen emoties, verhaal en historie.

De film zit goed in elkaar, met een duidelijk verhaal maar zonder alles uit te kauwen. Er blijft nog genoeg te raden over en Glück Auf zet bovendien aan tot nadenken. Het is een film die zich nestelt in je hoofd en je hart.

Glückauf draait in Quatro4, Heerlen en in JT, Kerkrade op: 3 t/m 9 februari.

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud