Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Nachtgasten: De Titanic

4W3A1700k

Het werd bijna nacht en de boot zonk.

Dat zou wel een heel korte beschrijving zijn van deze voorstelling. Alhoewel ik die neiging kreeg na de enorme inleiding van het stuk. Eerst legde men uit hoe Nachtgasten is ontstaan. Daarna werd het stuk uitgelegd. Vervolgens somde men de zeven regels op en alsof dat niet genoeg was werden bij alle acteurs hun rollen beschreven. Twee oudere dames hielden het voor gezien en liepen voor de pauze weg.

Ik was in dubio. Het was veel, héél veel informatie. En het duurde erg lang. Maar ik zag het stuk in ontwikkeling, al bij voorbaat, als publiek. Dat was ook weer interessant. Omdat Nachtgasten aan improvisatietoneel doet. En dus word je er als publiek bij betrokken. Jij hoort al het plot, de rollen van elke acteur, inclusief ieders geheim en je kunt het verhaal dus al min of meer in je hoofd laten afspelen.

4W3A1714k

Extra complex werd het deze avond omdat de acteurs van te voren ieder twee liedjes hadden moeten instuderen. Ze wisten alleen niet wanneer ze deze moesten zingen. Daarvoor kregen ze een intro-seintje van de aanwezige gitarist. Dan waren er ook nog timelapses. De acteurs gingen van het toneel af en moesten backstage een envelop openen met de timelapse erin. Wij als publiek kregen deze te zien op een groot scherm. De verteller van alle info gaf ons ook nog mee dat improvisatietoneel betekent dat een voorstelling anderhalf uur kan duren, maar ook twee uur, of twee en een half uur. De term nachtgasten werd op deze manier wel duidelijker.

Het was pauze en er liepen mensen bezorgd de trappen af naar het café. Kregen zij nog wel een bus/trein terug na zo’n lange avond? En werd de voorstelling wel boeiend genoeg na zo’n enorm intro?

4W3A1735k

Het werd bijna nacht en de boot zonk.

De acteurs deden hun best, speelden met verve en om 23.17 stonden we weer buiten. De kapitein van deze Titanic had het drukker dan die in de Hollywoodversie. Hij moest het met drie liefdes stellen. Een goede vriendin, een ex-vrouw, en het zusje van de ex-vrouw waarmee hij drie slippertjes had gemaakt. De dames maakten ruzie met elkaar, maakten ruzie met de kapitein, zongen liefdesliedjes voor hem en huilden tranen met tuiten. De kapitein werd radelozer naarmate dingen mis gingen op het schip maar leek nog steeds meer vervuld van de vrouwen en zijn privéleven dan van zijn passagiers. De geheimen die men tactisch moest inzetten werden door iedere acteur zo ongeveer zelf onthuld, er werd weinig ontfutseld. Er waren geen verrassende wendingen in het verhaal. Het werd goed uitgespeeld en dat was dat. De vrouwen hadden nogal een aardige zangstem, wat van de kapitein niet gezegd kon worden. Maar dat kan ook aan mijn hekel aan musicals gelegen hebben.

4W3A1739k

Improvisatietheater kan ontzettend cool zijn, of het kan gewoon aardig zijn. Dit ligt geheel aan de chemie tussen de acteurs, en natuurlijk aan het geschreven stuk.

Het betekent dat de volgende Nachtgasten waanzinnig goed toneel kan gaan opleveren. Dus dan ga ik gewoon weer kijken.

Nachtgasten werd op 26 februari uitgevoerd in Cultuurhuis Heerlen. Foto’s: René Bradwolff.

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud