Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Deeldeliers: Deeldelirium

4W3A4669k

Twee jaar na een puike show in Heerlen keerde Jules Deelder met zijn Deeldeliers terug naar Parkstad voor een avondje jazz, poëzie, humor en vooral gepassioneerde muziek. Foto’s: René Bradwolff

Op eigen verzoek spelen de Deeldeliers tijdens de huidige tour in kleinere en donkere clubs. Een keuze die in Landgraaf goed uitpakt. De zaal is vol, het podium laag en klein. Hierdoor staan de muzikanten dichter op het publiek waardoor er meteen een aangename intieme sfeer ontstaat wanneer Deelder het podium opschuifelt en favoriete jazzplaatjes draait.

Deeldeliers spelen vervolgens eigen werk en geven geschiedenisles, waarbij vooral dampende uitvoeringen van ‘Jungle Strut’ en ‘Uh-Huh’ uitnodigen tot een Spotify-zoektocht naar respectievelijk Gene Ammons en Hank Mobley. Deelder zelf neemt op die momenten genoegen met een rol in de marge, achter zijn snaredrum waarop hij zichtbaar genietend meetikt en de muzikale hoogstandjes aan zijn collega’s overlaat.

4W3A4893k

Hammondspeler Bas van Lier en tenorsaxofonist Boris van der Lek halen het maximale uit hun instrumenten en excelleren in een breed scala aan stijlen. Van uiterst subtiel en ingetogen tot recht vooruitstomend. Slagwerker Erik Kooger houdt het zaakje haast stiekem op virtuoze wijze bij elkaar en mag zijn dikverdiende applaus oogsten na een sublieme solo. De sound is groots, de groove is aanstekelijk en stilstaan is geen optie. Tussen de muziek door steelt Deelder de show met gedichten en hilarische anekdotes. Over Trijntje Oosterhuis, het ontstaan van de Jazz en de eetgewoontes van de Rotterdammer.

Deeldeliers ademt passie en liefde voor de jazz, ondanks dat ze naar eigen zeggen gehakt maken van het genre. Dat laatste doen ze door er geen pretentieuze bedoening van te maken maar door met een rock & roll-attitude de zaal plat te spelen. Tot schrik van de jazzsnobs en piepknorpuristen maar tot vreugde van het publiek in het clubcircuit. Dat geniet met volle teugen van een partij jazz die gewoon ongegeneerd swingt zoals het ooit bedoeld was. Recht voor zijn raap en met een kloppend hart.

De vier Deeldeliers mogen dan gehakt maken van de Jazz, ze fungeren tegelijkertijd als missionaris in onontgonnen gebieden waar nog nooit iemand van Stanley Turrentine of Bud Powell heeft gehoord. En getuige de run op de platenverkoper na afloop, alweer met groot succes. Respect!

Deeldeliers speelden op zaterdag 7 maart in de Oefenbunker, Landgraaf.

4W3A4840k

4W3A4915k

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud