Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Tragiek

TRAGIEK-47

Zelden trok een Heerlense expositie meer landelijke aandacht dan de vrijdag geopende tentoonstelling ‘De Tragiek Overwonnen’. Een bijzondere tentoonstelling met werk van de kunstenaar en filosoof Serge Heederik, die in 1996 door zinloos geweld om het leven kwam in de 300 meter verderop gelegen toenmalige stationstunnel. Foto’s Anita Hondong

De expo stond volop in de schijnwerpers dankzij aandacht van uiteenlopende regionale en landelijke media, variërend van Dagblad De Limburger tot De Volkskrant en van L1 tot Radio 1 en SBS 6. Over de expo en het verhaal daarachter is dan ook al veel gezegd en geschreven. We verwijzen de lezer daarvoor graag door naar bijvoorbeeld de reportages van Hart Van Nederland, Dit Is De Dag, Cultuurcafé en het artikel in de Volkskrant.
De  openingsavond werd druk bezocht en onderstreepte de positiviteit, die óók van deze expo uitgaat. Michiel Huisman (kunstenaar en geestelijk vader van het Maankwartier) sprak tijdens zijn korte speech over troost en “de gedachte dat je onsterfelijk kunt worden.” De reden waarom Huisman sprak van misschien wel de beste expositie die hij ooit zag.

aTRAGIEK-18

Organisator en curator Mike Kramer zal alle lofuitingen met gemengde gevoelens hebben aangehoord. Als het aan de Gemeente Heerlen ligt zal Kunstencentrum Signe namelijk haar deuren moeten sluiten. Omdat de gemeente haar geld liever inzet op prestigieuze projecten als Cultura Nova, het hoogdrempelige Schunck en Parkstad Limburg Theaters. Een oogkleppenbeleid dat ten koste gaat van kleine initiatieven die broodnodig zijn in een stad als deze en het fundament vormen onder de culturele lente waar Heerlen zo graag mee te koop loopt.
Niets ten nadele van genoemde organisaties, die ongetwijfeld elke geschonken Euro dubbel en dwars waard zijn, maar het bedrag waarmee veel kleine initiatieven al geholpen zouden zijn is een grijpstuiver vergeleken bij de bedragen die nu aan de grootste strijkstokken blijven plakken.
Kramer: “Torenhoge bedragen worden zonder enig probleem ingezet om populisme gestuurd vanuit een politieke agenda tegemoet te komen. Het is wederom een ‘helaasheid der dingen’ dat beleidsmedewerkers niet het vermogen hebben zich daartegen te weren. De broodnodige voedingsbodem en kwaliteitsbewaking die een kunstencentrum als Signe biedt wordt daarentegen geheel genegeerd. Met als resultaat oppervlakkigheid binnen het kunstaanbod.”

aTRAGIEK-11

‘De Tragiek Overwonnen’ zet Heerlen nog steviger op de culturele kaart en genereert veel publiciteit, maar exposities als deze zijn niet meer mogelijk als de gemeente haar plannen voortzet. Serge Heederik is onsterfelijk gebleken. Het is de vraag of dit voor Signe ook geldt. Net als voor diverse andere bescheiden culturele instellingen en spannende initiatieven die samen de basis vormen van het culturele klimaat in de stad.
Het is daarom te hopen dat alle landelijke media-aandacht voor ‘De Tragiek Overwonnen’ niet alleen extra veel mensen naar deze schitterende en indrukwekkende tentoonstelling lokt maar ook de ogen van de Gemeente Heerlen opent.

aTRAGIEK-3

Expositie De Tragiek Overwonnen is van 23 mei t/m 5 juli te bezoeken in Kunstencentrum Signe aan de Willemstraat in Heerlen. Openingstijden: Donderdag t/m zondag 14:00 – 17:00 uur en op afspraak.

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 219 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    13 maart Waylon – Limburgzaal, Heerlen Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Vicious Rumours, Disquiet – Oefenbunker, Landgraaf Invictus, Reyner, Last Day On Earth – Bluff, Heerlen Chaotic Hostility, MBK e.a. – Nieuwe Nor, Heerlen 14 maart Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Southern Blues Night: John Primer e.a. Parkstad Limburg Theater, Heerlen Open Podium – Café... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud