Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Pinkpop (1): Terug naar 1992 met Body Count

Pinkpop-2015

Pinkpop 2015. De blikken zijn uiteraard weer gericht op de headliners en hypes van het moment. Reden voor de Afgrond om elke dag een vreemde eend in de spotlight te zetten. Een band die niemand verwachtte, muzikaal uit de toon valt en voor de meeste festivalgangers onbekend is. Zo’n band die in de vroege uren van het festival voor een slechtgevulde wei of halflege tent de slaap uit de ogen van de fans mag spelen in de hoop dat ook andere bezoekers aanhaken.

Wat betreft de Pinkpopvrijdag dus geen Muse of Elbow maar Body Count. De punkmetalhiphopcrew van Ice-T die op generlei wijze aansluit bij de rest van de programmering wegens te hard, te onstuimig en te controversieel. Ooit opgericht omdat Ice-T vond dat ie als hiphopper te zeer voor eigen parochie predikte en bedacht dat ie als metalband ook een blank publiek zou bereiken. Zulks geschiedde en  Ice-T werd per direct tot Amerikaans staatsvijand gebombardeerd. “Here come them fuckin’ niggas with their fancy cars. Who gave them fuckin’ niggas those rock guitars? There goes the neighborhood.”

body-count-ft-ice-t-01

Dat was in 1992. Tegenwoordig is Ice-T vooral een gevierd acteur, met name bekend vanwege zijn rol als politieagent (!) in de populaire TV serie ‘Law & Order’.  Dat hij vorig jaar ineens een nieuw Body Count-album presenteerde kwam als een verrassing. Net als zijn plaats op Pinkpop 2015 tussen de meest brave borsten die de muziekbusiness ooit voortbracht.

En zo wordt op een druilerige middag in Landgraaf de klok ineens 23 jaar terug gedraaid en is het 1992 all over. In alle opzichten. Qua onweer, qua snoeiharde muziek en qua sfeer op de voorste rijen. Een dampende moshpit en een wij tegen de rest van de wereld-gevoel. En een pak meedogenloze stampers. Van de onvermijdelijke opener ‘Body Count’s In The House’ tot ‘KKK Bitch’ en het in de VS verboden ‘Cop Killer’, waarin Ice-T nadrukkelijk refereert aan de Los Angeles Riots van, jawel, 1992.

body-count-ft-ice-t-02

Natuurlijk is de presentatie over the top en kun je je afvragen in hoeverre de acteur Ice-T een show opvoert in plaats van daadwerkelijk betrokken te zijn. Feit is echter dat de reden waarom Body Count ooit werd opgericht nog steeds actueel is. Wie de afgelopen maanden het nieuws een beetje heeft gevolgd weet namelijk dat er niets is veranderd sinds de moord op Rodney King. De woede lijkt dan ook vaak oprecht: “Fuck the police! I play one on TV but they can suck my dick!”

De programmering van Body Count op Pinkpop is een terechte. De band is nog steeds relevant. Dat is goed nieuws voor de festivalgangers maar heel slecht nieuws voor zwart Amerika. En wie kan dan beter voor een passende soundtrack zorgen dan good old Ice-T? “If you mix Slayer, The Exploited and Ice-T you get… Disorder!” En dat klopt. Op het podium en voor het podium. Old school Pinkpop. Een uur lang. Daarna spoelt een stortbui van apocalyptische proporties snel alle zonden van het terrein en wordt het weer snel 2015.

Pinkpop 2015 vindt van 12 t/m 14 juni plaats op Megaland Landgraaf. Foto’s: Buro Pinkpop / René Bradwolff (boven) / Hub Dautzenberg (onder).

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud