Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Snowden ziet alles

snowden_1

Afgelopen woensdag werd de voorstelling Snowden opgevoerd in het Parkstad Limburg Theater. Een toneelstuk dat aangekondigd werd als een toneelthriller over ‘s wereld bekendste klokkenluider. Een thriller werd het niet echt die woensdagavond in een redelijk gevulde Limburgzaal maar onderhoudend gebracht werd het verhaal van Snowden zeker.

Voor wie niet (meer) weet wie Edward Snowden is, check even Wikipedia. Hij was de jongeman, werkzaam als systeembeheerder voor de Amerikaanse afluisterdienst NSA, die in juni 2013 een aantal geheime documenten overhandigde waaruit bleek dat de Amerikaanse overheid wel heel veel geheime gegevens van Amerikaanse staatsburgers verzamelde. Sindsdien is hij op de vlucht en op het moment van schrijven is hij woonachtig in Moskou.

De rol van Snowden zou oorspronkelijk worden gespeeld door Egbert Jan Weeber maar hij werd, vanwege andere verplichtingen, vervangen door Cas Jansen. Hij speelde de rol van Snowden zeer overtuigend en samen met Myrthe Burger (in zowel de rol van Snowden’s vriendin als journaliste Laura Poitras) en Simon Heijmans (als Glenn Greenwald, journalist) leverde dat een fraai anderhalf uur durende toneelstuk op dat geen moment verveelde. Het stuk speelt zich grotendeels af op twee plekken, de hotelkamer in Hongkong waar Snowden de documenten overhandigde aan Greenwald en Poitras en het vliegveld van Moskou waar Snowden uiteindelijk belandt na zijn bekentenissen. Er worden ook korte uitstapjes gemaakt naar de periode ervoor, met name de periode dat Snowden werkzaam is voor de NSA op Hawaï plus een korte terugblik op Snowden’s jeugd.

Het toneelstuk was naar mijn bescheiden mening geen thriller maar visueel gezien was het wel een fraai schouwspel. Dankzij twee grote schermen op het podium werd de toeschouwer betrokken bij Snowden’s ontdekkingen en dat werd onder andere geïllustreerd met een toespraak van Obama en een ondervraging onder ede van Snowden’s hoogste baas bij de NSA. Maar het meest indrukwekkendste werd tot het einde bewaard. Een monoloog van Snowden met een telefoon in zijn hand waarbij hij denkbeeldig door het leven van een van de toeschouwers bladerde. Die laatste 5 minuten gaven precies weer waarom Snowden in juni 2013 bepaalde documenten openbaar maakte. Er is niets meer geheim, voor niemand meer. Of zoals de woorden waarmee we weer de harde wereld (een dag ervoor vond de bomaanslag in Brussel plaats) ingestuurd werden: Ik heb jouw nummer, ik swipe door je leven, ik zie alles!

De toneelthriller Snowden van Allard Blom en FC De Volle Bak werd op 23 maart jl. opgevoerd in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

snowden

Article by Danielle Quadakkers

fontys / onderwijs / consultant / hardlopen / roda jc / muziek / heerlen Read 47 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    19 april Memphis Maniacs – Limburgzaal, Heerlen Whispering Sons – Nieuwe Nor, Heerlen Die My Demon, Crowsview, Reverse The Flow – Bluff, Heerlen Dr. Soul & Mr. Funk – Nr 7even, Heerlen Gershwin’s Garden: The First Step – Oefenbunker, Landgraaf 20 april Tim Knol – Parkstad Limburg Theater, Heerlen Massada, Somethin’ Fresh – Cultuurhuis, Heerlen... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud