Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Speelgroep Gelre: Twee eenakters en een monoloog

L_160521 Speelgroep Gelre RoermondDe Roermondse speelgroep Gelre trad onlangs op in Theater Landgraaf. Er stond mij een drieluik van verschillende opvoeringen te wachten. ‘Tussen de Rails’, ‘Het Ontwaken’ en ‘Het Kiert’. De zaal was gevuld met tafeltjes waar kaarsjes op brandden. Een ruime, sfeervolle zaal met helaas niet meer dan 25 aanwezigen. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Het gevoel dat ik bij toneelstukken vaker heb is dat er overgeacteerd wordt. Alsof men wil laten zien dat men in een andere rol zit. Overduidelijke gezichtsuitdrukkingen, overdreven articuleren en over het publiek heen praten. Ik persoonlijk ben grote voorstander van ‘naturel’ acteren.

In het eerste stuk stonden beide manieren van toneelspelen tegenover elkaar.
De arrogante directeur tegenover de ‘normale’ medewerker. Het stuk had een hele leuke twist in het verhaal en hoewel het er soms erg dik bovenop lag was de frustratie van de medewerker wel erg herkenbaar. De dialoog tussen Jac Rijks en Frank Vossen ook wel Kees Egeter en mijnheer Herman Pendeman was erg vermakelijk en zeer entertainend.

In het tweede stuk speelde Sylvia Kersten in de monoloog ‘Het Ontwaken’ een zeer gestresste huismoeder met een baby. Dat deed ze zo goed dat ik er zelf onrustig van heen en weer wiebelde op mijn stoel. De monoloog ontwikkelde zich naar een wat rustiger ‘gesprek’ tussen haar en haar man over het huwelijk. Ook hier kreeg ik een gevoel van herkenning. Niet zozeer uit mijn eigen situatie, maar eerder van vriendinnen om mij heen. Sylvia stond een half uur alleen op het podium en wist mij heel goed te boeien. En dat zelfs in het dialect!

Het laatste stuk ‘Het Kiert’ ging over de eerste ontmoeting tussen nieuwe buren. Beide buren hadden een verborgen agenda voor de avond. Maar de nadruk in het stuk werd toch wel gelegd op het belang om een goede eerste indruk te maken, met een ongemakkelijke voorbereiding als gevolg. Van het oefenen van handjes schudden tot hoe men met ‘swag’ naar de deur moet lopen. Hilarisch!

In dit laatste stuk zaten beide heren van het eerste optreden samen met Marianne Geurts en een gastrol van Hermien Mooren. Het was een fijne avond in theater Landgraaf waarbij ik kennis heb mogen maken met speelgroep Gelre uit Roermond. Terwijl ik stiekem een beetje fan ben geworden van Jac Rijks!

Speelgroep Gelre speelde ‘Tussen de Rails’ van Peter Römer, ‘Het Ontwaken’ van Dario Fo en ‘Het Kiert’ van Mark van Seggelen op 21 mei jl in Theater Landgraaf.

Article by Simone van der Sleen

Simone van der Sleen Hardlopen, wijn drinken en genieten van veel muziek, theater en dans! En hoe ik dit allemaal ervaar? Dat lees je hier met een vleugje sarcasme, humor en een beetje leedvermaak. Read 41 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    13 maart Waylon – Limburgzaal, Heerlen Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Vicious Rumours, Disquiet – Oefenbunker, Landgraaf Invictus, Reyner, Last Day On Earth – Bluff, Heerlen Chaotic Hostility, MBK e.a. – Nieuwe Nor, Heerlen 14 maart Rowwen Hèze – Theater, Kerkrade Southern Blues Night: John Primer e.a. Parkstad Limburg Theater, Heerlen Open Podium – Café... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud