Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Spetterend surrealisme bij Bosch Dreams

bosch_dreams_01_per-morten-abrahamsen-705x435

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat kunstschilder Jeroen Bosch oftewel Jheronimus Bosch geboren werd. Zijn geboortestad, Den Bosch, eerde hem daarom dit jaar met tal van activiteiten in de stad waaronder een overzichtstentoonstelling in het Noord-Brabants museum. In deze tentoonstelling ontbrak helaas wel Bosch’s meesterwerk, het drieluik ‘De Tuin der Lusten’, aangezien het Prado in Madrid weigerde om dit tijdelijk af te staan. Ik moest het in maart dus doen met een replica maar kreeg hierdoor wel een reden in de schoot geworpen om een keer naar Madrid te gaan maar dit terzijde. Foto’s: Per Morten Abrahamsen

De Tuin Der Lusten stond centraal in het theaterstuk ‘Bosch Dreams’ dat dinsdagavond in de grote zaal van het Parkstad Limburg Theater stond. Ik was vooraf getriggerd door het feit dat in dit stuk door middel van dans, theater, acrobatiek en video, de schilderijen van Bosch tot leven zouden worden gewekt. Want hoe zou dat eruit zien, die gekke wezens, creepy figuren en fantasiedieren die Bosch verwerkte in zijn schilderijen, op een podium?

Het Canadese gezelschap The 7 Fingers begon de avond, wat mij betreft erg voorzichtig, met onder andere een inleiding op een aantal aspecten van De Tuin der Lusten, een mimespel en een jongleur. En de symboliek van een aantal theaterstukjes kon ik in het begin ook niet helemaal plaatsen. Het ging wat mij betreft pas echt los toen Salvador Dali in het stuk geïntroduceerd werd en samen met het publiek ademloos toekeek naar een acrobate die in een surrealistisch ‘Boschiaans’ landschap een aantal acrobatische stunts liet zien waar ik ter plekke jaloers op werd. Op dat moment werd ook al volop gebruik gemaakt van een doorzichtig videoscherm op de voorgrond van het podium (naderhand ook aan de achterzijde trouwens) waardoor de acteurs als het ware in het landschap gemonteerd leken. Overigens waren de acteurs op sommige momenten ook te zien in de videobeelden om meteen daarna live op het podium een act uit te voeren. Prachtig schouwspel!

bosch_dreams_morten-abrahamsen-w1

Naast Salvador Dali kwam ook Jim Morrison (en zijn muziek) nog even om de hoek kijken. Hij zorgde voor de sensuele noot waarbij het door Bosch geschilderde mannetje die in het oog van een sleutel hangt, ook ter tonele verscheen. Want ja, die sleutel hing gisteravond op het podium en daar kun je bijzondere acrobatische toeren mee uithalen weet ik nu.

Klapstuk van de avond was wat mij betreft het leven komen van het bovenste gedeelte van het rechterpaneel van De Tuin der Lusten, de hel. Knallende muziek (die overigens over de gehele linie erg sterk was, afwisselend maar perfect passend), vuur via een videoscherm (of toch echt?) en een aantal acrobaten die elkaar in die hel probeerden de loef af te steken door middel van fraaie staaltjes dans, turnen en paaldansen.

Een spetterende avond die ervoor gezorgd heeft dat ik nu al een dag ‘Light my Fire’ van The Doors door mijn hoofd hoor zoemen.

De voorstelling Bosch Dreams van Les Doigts de la Main (7Fingers) was op 11 oktober jl. te zien in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Klik hier om te zien wat er daar nog meer op het programma staat.

Article by Danielle Quadakkers

fontys / onderwijs / consultant / hardlopen / roda jc / muziek / heerlen Read 41 articles by


Luister ook naar DE AFGROND op de radio. Iedere maandag en woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur op RTV PARKSTAD. Op 89.2 FM of via deze live stream.

RSS Parkstad Popstad

  • Parkstad Popstad Concertagenda
    15 februari Tsar Bompa, Whorses – Oefenbunker, Landgraaf ThoTh, BBDVH, Olav e.a. – Nieuwe Nor, Heerlen 16 februari Born From Pain – Bluff, Heerlen Margriet Sjoerdsma & Egbert Derix – Parkstad Limburg Theater, Heerlen Freestyle United – Oefenbunker, Landgraaf Jonna Fraser, Josylvio – Music Dome, Kerkrade Remember – Trefcentrum, Treebeek 17 februari The Needles –... […]

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud