Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

i-beta festival in Heerlen

Wat is i-beta? Op de website staat de volgende beschrijving:

i_beta is all about being in development, learning adapting and evolving. At the i_beta/festival 2010 we present new trends from e-culture, e-conomy and the challenges for the international region of Limburg. A varied programme offers new experiences and ideas for creatives and entrepreneurs alike.

Een reeks lezingen, workshops en discussies over de rol van digitale media (web, social media, …) in cultuur en economie.  De doelstelling was om de deelnemers te voorzien van ideeën, ervaringen en ontmoetingen. In die doelstelling zijn de organisatoren duidelijk geslaagd.

Wat is beta?

Het achterliggende concept is de term beta, een bekende kreet in softwareland. Als een computerprogramma in beta-fase is, dan is het nog in ontwikkeling. Deze term wordt echter ook gebruikt in de zin van een activiteit of gebouw dat niet ‘af’ is. Zo kun je van een oud fabrieksgebouw zeggen dat deze in beta is omdat het vervallen is en nog in iets bruikbaars en zelfs iets moois kan worden veranderd.

Zo is ook Heerlen zelf in beta. Het is een stad met krimp en een moeilijke sociaaleconomische structuur. Dit geeft enerzijds problemen, maar anderzijds geeft het ook kansen voor innovatieve en creatieve oplossingen voor wonen en werken.

Heerlense dynamiek

Het interessante van het festival was ook dat dit een jaar of 6 geleden nauwelijks voedingsbodem zou hebben gehad in Heerlen. De sociaaleconomische en culturele structuur zou onvoldoende publiek hebben opgeleverd om er een goed event van te maken. De dynamiek van de Heerlense cultuur heeft ervoor gezorgd dat deze voedingsbodem er kwam. En de organisatie van i-beta heeft een goed concept en goede organisatie neergezet die deze voedingsbodem optimaal benut om weer nieuwe impulsen te geven.

Keynote: Hendrik Moltke

Henrik Moltke is een digitale activist, media professional en adviseur. Sinds het begin van de Free Culture Movement heeft hij gewerkt aan projecten gericht op kennisontsluiting en copyright-hervorming, zoals FREE BEER, Good Copy Bad Copy and Creative Commons.

Moltke presenteerde een swingend verhaal waarin hij het publiek meenam door de historie van het web en copyrights om aan te komen bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van open source, IPR vs Creative Commons, en feitelijk bij open business modellen.

Henrik Moltke. Foto van Sascha Teschner

Joost Heijthuisen – Incubate

Joost Heijthuijsen is een van de drijvende krachten achter het incubate festival in Tilburg. Incubate heeft een zeer open organisatie. Een groot deel van de informatie over hun bedrijfsvoering staat gewoon op het internet, inclusief bijvoorbeeld het bedrijfsplan en subsidieaanvragen. Mensen kunnen op alle niveaus bijdragen leveren aan de organisatie en het product hiervan, het festival zelf. Joost hield een mooi betoog over hoe hun organisatie intellectueel eigendom weggeeft in de (terechte) overtuiging dat een open business model uiteindelijk, door de directe betrokkenheid van het publiek, meer voordelen oplevert dan nadelen. Over open business modellen is al veel geschreven en gesproken, maar het zijn de praktijkvoorbeelden, zoals die van Joost, die tot de verbeelding spreken en de nieuwe wegen laten zien.

Boris Veldhuijzen van Zanten

De afsluitende keynote was voor Boris Veldhuijzen van Zanten. Hij hield, via de vraag of god bestaat, een inspirerende en onderhoudende speech over ondernemen in een webwereld. Zelf omschrijft hij zich als iemand die door veel mislukkingen het succes als ondernemer heeft gevonden. Ofwel een mislukking is geen eindstation, maar een tussenstap naar succes. Een gezonde instelling dus die hij zeer soepel op het publiek heeft overgedragen.

Boris Veldhuijzen van Zanten. Foto van Sascha Teschner

Vele andere zaken

Verder waren er nog vele andere workshops, lezingen en culturele zaken te zien en te doen. Te veel om in een enkel artikel te vatten. Bekijk de i-beta website zelf en zorg dat je er volgend jaar gewoon bij bent. Leerzaam, boeiend en leuk.

Article by Roger Dols

Roger Dols Asatru . Consultant . Kennismanagement . Runen . Projectmanagement . ICT . Schrijver . Innovator . Instrumentalist . Nietzsche . Euregio Maas-Rijn . Thymos . Co-creatie . Noordse bossen . Wardruna . Hofstadter . Kenniseconomie . Bismarck . Koffie . Franse kaas . Noordse Germaanse Mythologie Roger Dols tagged this post with: , , , , Read 28 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud