Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

No Sense 1988-2021 (of toch niet?)

20210630_213439

Een concert buiten Parkstad van een band van buiten Parkstad (nou ja, min of meer dan) bij De Afgrond? Dit keer wel. Op de eerste plaats omdat de connectie met de Oostelijke Mijnstreek zo onuitwisbaar is dat ik er niet omheen kom. No Sense en de Völser scene waren altijd onlosmakelijk met ons verbonden. Met het prille verleden van onze hardcore punk scene, onze podia, onze uitgaansgelegenheden, onze voetbalclub en onze dierbaarste vriendschappen. Daarbij hebben enkele leden de oversteek naar de beschaafde wereld gemaakt en zijn al lang in Parkstad neergestreken ;-)

Op de tweede plaats omdat dit afsluitend optreden van de cultband zo uitzonderlijk was dat ik er niet eens omheen wilde. Shoot me als u het er niet mee eens bent, ik zet mijn hakken in het zand.

Waar de band historisch nog sterker mee verbonden is, is Chinees-Indisch Restaurant Azië. Waarom dat zo is, is al een verhaal an sich. En waarom de Vaalser medemens een Chinees restaurant of hun maaltijden ‘cracker’ noemt is nóg lastiger uit te leggen. Maar als hele volksstammen artiesten stamcafés of clubs kunnen bezingen is zo’n innige band met een restaurant nog niet eens zo raar. In Vaals is altijd alles net even iets anders. Da’s geen waardeoordeel, gewoon een constatering.

Het treurige nieuws was dat dit restaurant definitief ging sluiten. Jullie begrijpen, Vaals is in rouw. No Sense, een band die officieel eigenlijk nooit ten einde was en al jaren een slapend bestaan leidde, zag het als een uitgelezen mogelijkheid om zelf ook eens een allerlaatste show te doen. Het kaarsje uitblazen, samen met hun geliefde Cracker, symbolischer ging het echt niet meer worden. Een hardcore punk concert bij een Chinees restaurant. Is dat raar? Mwa, ik heb deze band vroeger gekkere dingen zien doen. Zoals ik al zei: In Vaals is alles net even iets anders.

Maar eerst nog een allerlaatste keer Cracker. Nog een keer die heerlijke, vegetarische en veganistische gerechten die, ook mede dankzij sommige bandleden, de laatste jaren op de kaart waren gebracht. Er druppelen wat vrienden en bekenden binnen. De jongens van Right Direction uit Maastricht zijn er en ze twijfelen, heel begrijpelijk, of ze niet in het ootje worden genomen. “Waar spelen jullie zo meteen dan? Waar is dat podium?” Nou, hier waar we nu zitten te eten, dus. Eerst moet de vegan ku-lo-yuk op. Dan gaan de tafels aan de kant en komen de instrumenten naar binnen.

Een gemeleerd gezelschap fans uit Vaals, de Oostelijke Mijnstreek en Maastricht mag meemaken hoe No Sense nog een keertje hun grootste hits eruit knalt. ‘Bed, Broek, Rules Rule’ en vanzelfsprekend ‘Koe bij Waterput’ passeren de revue, waarbij die laatste als toegift nog een keertje in death metal versie. En er is een afscheidsnummer ingestudeerd voor de eigenaars: ‘Bye bye’.

FB_IMG_1625134952551

Al die liefde is overigens wederzijds, dat is me wel duidelijk. De eigenares staat op een trapje en filmt. Ze vindt het allemaal prachtig. Ze was alleen een beetje bang dat ze mee moest zingen, over de ku-lo-yuk. Geintje van Harald. Daar had ze naar eigen zeggen toch echt wel slecht van geslapen. Eeuwig zonde dat dit restaurant er niet meer zal zijn. Maar wat een episch einde.

Na 33 jaar is het dan ook met No Sense afgelopen. Vijfendertig jaar zeggen anderen nu, maar dat staat verder open voor discussie. Ik heb de twee ‘vage rommeljaartjes’ v.K. (voor Klei) even niet meegeteld en 1988 als startpunt genomen. Wat blijft zijn ongelofelijk veel hilarische verhalen en dierbare herinneringen. No Sense is niet meer… of toch wel? Want met No Sense weet je het natuurlijk nooit echt helemaal zeker.

Hoe dan ook: Uit haar as zullen mooie dingen ontspringen. Roy Moonen (de drummer is ook bekend als zanger, songwriter, D-jay en producer) is sowieso al jaren een fenomeen in de regionale muziekwereld en ook andere bandleden blijven op vele fronten actief.

In het eind zit altijd weer een heel mooi begin. Het vlammetje brandt verder. Trust me.

signal-2021-07-01-013118

Bye bye, cracker, bye bye!

Article by Jens Rademakers

Jens Rademakers Authors bio is coming up shortly. Read 58 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud