Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Flying Horseman, de perfecte Spiegeltentband

MBO_0771

Evenementenstad Heerlen stond wegens Covid een tijdje droog en dus lijkt het alsof iedereen er extra veel zin in heeft tijdens de huidige coronaproof editie van Cultura Nova. 

Een doordeweekse wandeling door de stad levert het bewijs. Aan het begin van de gehoopte Indian Summer is het aangenaam druk op de bekende pleinen in de Sarool en op de Promenade, met dank aan opvallend veel toeristen uit binnen- en buitenland die vanwege het spraakmakende en inmiddels landelijk alom bejubelde Cultura Nova de stad hebben weten te vinden. Her en der zijn er kleinschalige evenementen, diverse stadswandelingen kruisen elkaar op de Bongerd, street art-jagers zoeken naar nieuwe werken en de stadstuin is in de najaarszon een sprankelende bron van activiteit. Doorheen de stad zijn sinds de dag daarvoor een aantal immense opblaasbare creaturen van het Franse straattheatergezelschap Plasticiens Volants opgesteld die veel bekijks trekken en sfeerverhogend werken. Toch blijkt het Burgemeester van Grunsvenplein andermaal dé hotspot van het festival, niet in de laatste plaats vanwege de aankleding, het altijd gezellige horecaplein en de Spiegeltent. 

De Spiegeltent is sinds jaar en dag de verzamelplek voor cultuur- en muziekminnend Parkstad met aan het slot van de dag steevast een interessante muzikale afsluiter. Vandaag is dat de band Flying Horseman, een verzameling Antwerpse topmuzikanten rondom zanger, gitarist en componist Bert Dockx, die parallel aan deze band ook furore maakt met het psychjazz trio Dans Dans. Met Flying Horseman, dat voor het eerst sinds een jaar weer op een podium staat, tapt hij uit een ander vaatje. Minder jazz maar meer indie, duistere folk en post-punk. Of, zoals ik in een persbericht las: kleurrijk met een diep hart en een ruime blik. En hoe ruim die blik is blijkt ook in Heerlen.

MBO_0805

De band trapt redelijk compact en afgemeten af met vakkundig uitgevoerde soms wat dromerige maar altijd dynamische nummers die invloeden van zowel Talking Heads, Nick Cave en Low maar ook van Scott Walker verraden. Een geluid dat later meer uitwaaiert wanneer Flying Horseman toewerkt naar een een overrompelende finale waarin zonder gêne de spacerock kaart wordt getrokken. Inclusief uitstapjes naar een universum waar voorheen bands als Ozric Tentacles en gitaristen als Steve Hillage de dienst uitmaakten en dat meer recentelijk door een nieuwe generatie op eigentijdse wijze werd verkend door bijvoorbeeld King Gizzard & The Lizard Wizard. Flying Horseman geeft er op zijn beurt weer een eigentijdse eigen draai aan en ontpopt zich derhalve als de perfecte Cultura Nova spiegeltentband. Veelzijdig, meeslepend, indringend, creatief en verrassend. Net als het festival zelf.

Cultura Nova vindt nog t/m zondag 5 september plaats in en rond Heerlen. Meer info vind je op cultura-nova.nl.
Foto’s: Marc Bogman.

footer-logo-nl@2x

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud