Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Handen af van onze zorgverleners!

Zorgmedewerkers krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Onlangs was het bij de GGD in Heerlen ook weer raak. Daarom was er afgelopen zaterdag een kleine manifestatie op de Bongerd in Heerlen met de titel ‘Sta op voor de zorg: Handen af van onze zorgverleners!’ Uit solidariteit gingen we een kijkje nemen. Want, ongeacht hoe je ook over deze pandemie, vaccinaties of onze politici mag denken, lijkt me dit dan toch iets waarover iedereen met genoeg hersencellen het vrij makkelijk ontzettend met elkaar eens kan zijn. Althans, dat dacht ik dan…

De actie was georganiseerd door, ere wie hier ere toekomt, de SP. Maar het was mooi om te zien, dat zowat alle democratische partijen van Heerlen en andere organisaties erbij aansloten. Ondanks het feit, dat er zeker verschillende ideeën zijn op het politieke spectrum betreffende corona en hoe we dit nu moeten oplossen (of niet). Van GroenLinks tot de Ouderenpartij en van D66 tot de Partij voor de Dieren, met sprekers van onder andere de SP, PvdA, CDA en de FNV was er een hartverwarmende eensgezindheid. In die zin mag de kleine, snel in elkaar gezette actie in ieder geval als een krachtige solidariteitsbetuiging aan zorgmedewerkers in het algemeen en het personeel van de plaatselijke GGD in het bijzonder gezien worden.

Dan duikt er ineens een merkwaardige groep gestalten vanuit de Saroleastraat op, die kwa uiterlijk het midden houden tussen een wel heel dramatisch slechte Laibach-show of een familie uitstapje met Douglas Pearce. Nog heel eventjes hoop ik, tegen beter weten in, dat de oude Douglas (ook altijd wel goed voor een beetje controverse) vanuit de groep te voorschijn springt, een regenboogvlag met totenkopf hijst en ‘Death is the Martyr of Beauty’ er uit knalt. Maar zo spannend wordt het helaas niet. Want dit is blijkbaar The Guerilla Mask Force. Antivax hardliners die op het andere, uiterste spectrum van die eenzijdige ‘pro-of anti spuitje’-discussie zitten, een discussie waarin ieder breder inzicht over pandemieën en hoe we die nou werkelijk horen aan te pakken al lang verdampt lijkt.

De boodschap die dit bal masqué met hun ietwat eenzijdige theaterstukje probeert uit te dragen is me verder wel enigzins duidelijk: ‘U bent allemaal robots (of gaat het worden), die door vaccinatie met een joystick vanuit China, door Bill Gates of God weet wie bediend worden (of gaan worden).’ Of zoiets dan? Waarbij ik het altijd wonderlijk zal blijven vinden, dat net mensen die niks anders weten te verzinnen dan ‘terug naar het oude’ de medemens verwijten robots te zijn. Terwijl, ironisch genoeg, de pro-en anti spuitjesmins het grotendeels al over een ding eens zijn gebleken: Dat ze zo meteen allemaal weer lekker door willen duwen in dezelfde ellende. Dus waarom deze mosterd na de maaltijd? Anyway, dat is een grotere discussie over eendimensionaliteit van denken en ik heb al een paar keer beloofd die definitief achterwege te gaan laten. Daarbij leven we toch al in een tijd waarin zelfs antisemieten en geharde racisten met een Jodenster rondlopen, eigenlijk is dus niks meer te gek.

Toch merk ik, dat ze me heel snel beginnen te irriteren. Niet vanwege de mening van deze mensen, die ze zeker mogen uitdragen. Wat me ergert is het totale gebrek aan decorum. Dat er zelfs bij een thema waar IEDEREEN met een fatsoenlijk functionerend brein het over eens kan zijn (JE VALT GEEN ZORGPERSONEEL AAN!) nog mensen opduiken, die zo in hun eigen waanzinsbubbel van asocialiteit zitten, om daar alle aandacht voor zichzelf te absorberen. Alsof je verwende neefje in zijn matrozenpakje op de begrafenis van je nichtje staat te dreinen dat hij geen brandweerauto gekregen heeft. Politiek narcisme in extremis. Daarin zijn ze natuurlijk wel weer helemaal kinderen van deze tijd.

Het bijna-handgemeen van mijn vrouw met de fotografe van deze ‘Geurillas’, die blijkbaar minder hebben met de privacy van anderen dan hun dramatische boodschap doet vermoeden, blijft eigenlijk het enige, grappige hoogtepunt. De manifestatie laat ze even tussen ons in hun kunstje doen en het is klaar. Het werpt bij mijzelf wel weer eens de vraag op, hoe men zich democratisch teweer moet stellen tegen mensen die binnen diezelfde democratie ietwat asymmetrische spelregels hanteren.

Hoe dan ook: Het is goed dat een heel brede coalitie van Heerlenaren achter hun zorgpersoneel is gaan staan. Laten we dat alsjeblieft doortrekken naar andere steden, want het is toch eigenlijk helemaal van de zotte dat dit nodig is? Voor, tijdens of na corona. En mensen met maskers op? Die plaatsen zich voor mij al per definitie buiten de discussie. Behalve de ouwe Douglas dan. Maar die komt bij mij nou eenmaal met heel veel weg.

1670404Foto: Tim van der Weerden / L1

Article by Jens Rademakers

Jens Rademakers Authors bio is coming up shortly. Read 58 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud