Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

The Magic Band

IMG_1468k
Don van Vliet was een componist, zanger, muzikant en beeldend kunstenaar. Als Captain Beefheart zette hij met The Magic Band vanaf de mid jaren ’60 de muziekwereld op zijn kop. Van Vliet trok zich in 1982 terug uit de muziekwereld en overleed in 2010 maar zijn Magic Band zette afgelopen vrijdag nog gewoon Poppodium Nieuwe Nor op zijn kop.
Foto’s: René Bradwolff

Beefheart schudde de muziekwereld op met een eigenwijze mix van bluesrock, progresieve jazz en psychedelica. Zelf noemde hij het “folkblues voor de 21ste eeuw” maar nu de 21ste eeuw in volle gang is, blijkt zijn werk nog net zo opzienbarend en imposant als destijds.

De basis van de huidige Magic Band bestaat uit Beefheart’s muzikale rechterhand John ‘Drumbo’ French, bassist Mark “Rockette Morton” Boston (beiden leden van het eerste uur) en gitarist Denny ‘Feelers Reebo’ Walley (die in 1975 via Beefheart’s jeugdvriend Frank Zappa bij The Magic Band geraakte). Samen met de nieuwkomers Eric Klerks (gitaar) en Andrew Niven (drums) nemen ze de uitzinnige fans in Heerlen mee terug in de tijd en benadrukken vooral de blueskant van Beefheart’s oeuvre uit de periode ’67 – ’72.

Toch is er middels ‘Suction Prints’ en ‘Hair Pie: Bake 1’ ook ruimte voor de avant garde kant van The Magic Band. Debuutsingle (en Willy Dixon cover) ‘Diddy Wah Diddy’ uit 1965 komt voorbij, er wordt geciteerd uit het in 1976 opgenomen doch pas in 2012 verschenen album ‘Bat Chain Puller’ en met hoogtepuntje ‘Hot Head’ worden zelfs de 80’s even aangetikt.

IMG_1286k

Het eerbetoon van Drumbo en zijn Magic Band aan de muziek van oude meester (als mens schijnt van Vliet zich vooral als een gevoelloze tiran te hebben gedragen, getuige Drumbo’s boek ‘Through The Eyes Of Magic’) is net zo oprecht als overdonderend en met het drieluik ‘Floppy Boot Stomp’, ‘Moonlight on Vermont’, ‘Big Eyed Beans From Venus’, wordt er na een aaneenschakeling van hoogtepunten zowaar nog naar een adembenemende climax toegewerkt. Deze vindt zijn apotheose in de toegiften ‘Electricity’ en ‘Sure ‘Nuff ‘N Yes I Do’, beiden afkomstig van het legendarische debuutalbum ‘Safe As Milk’. Waarmee de cirkel rond is.

En juist dat is het enige minpuntje van de hele avond. Bij Captain Beefheart was een cirkel namelijk nooit rond. Een kanttekening die overigens volledig ondersneeuwt tussen alle hoogstaande muzikale geweld en onversneden nostalgie. The Magic Band deed haar naam eer aan.

The Magic Band, speelde vrijdag 29 november in de Nieuwe Nor te Heerlen.
Setlist: My Human Gets Me Blues, Low Yo Yo Stuf, Diddy Wah Diddy, Hair Pie (Bass Solo), The Clouds Are Full Of Wine / Golden Birdies, When It Blows Its Stacks, Hot Head, Doctor Dark, Circumstances, On Tomorrow, Alice in Blunderland, Suction Prints, Hair Pie Bake I, Steal Softly Through Snow, Owed T’Alex, Click Clack, Floppy Boot Stomp, Moonlight on Vermont, Big Eyed Beans From Venus, Electricity, Sure ‘Nuff ‘N Yes I Do

IMG_1321k

IMG_1358k

IMG_1399k

IMG_1229k

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud