Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

(h)ear festival #3

cIMG_1641k

Zaterdagmiddag in de Heerlense Willemstraat. Nietsvermoedend winkelend publiek loopt langs Kunstencentrum Signe en wordt opgeschrikt door een oorverdovend klopboor-achtig gebrom. Door het raam zien ze een hooligan-achtig type met een doorgesneden voetbal op zijn hoofd de wildste sprongen maken. Aan de andere kant van de ruimte zit een volwassen man met een speelgoedfluitje aan een tafel. De derde editie van het (h)ear festival is in volle gang. Foto’s: René Bradwolff

Het (h)ear festival gaat over klankkunst en experimentele muziek. Met veel optredens, workshops, installaties en presentaties van nieuwe instrumenten. Zoals de zelfgebouwde sequencers van Wim van Gelder, die aaneengekoppeld voor een kakofonie zorgen die door de bediener kundig in de richting van een intrigerend en soms zelfs dansbaar geheel wordt gestuurd. Verderop heeft kunstenaar/slagwerker Pierre Berthet in een leegstaande garage imposant klinkende metalen pendulums gecreëerd voor zijn voorstelling Galileo.

Maar er is zo veel meer. Een stuk of dertig artiesten uit heel Europa staan te popelen om hun bijzondere ding te doen. De Tekenkingz illustreren op muziek, Gonzo Circus verzorgt een DJ set, er zijn workshops er staan muziekdoosjes met composities die gebaseerd zijn op dienstregelingen van treinstations, Frans Roovers gaat een audiogevecht aan met een telecom testapparaat… Er wordt geïmproviseerd, gemusiceerd, er is lawaai, er is geluid. Veel geluid, bijzonder geluid, spannend geluid.

Ondertussen zorgen de verbaasde blikken van het passerende publiek soms voor een onbedoeld komisch decor. Net als de passerende Sinterklaas met zijn pieten, die overigens niet te beroerd is om even binnen te wippen. Kunstencentrum Signe en (h)ear als culturele smeltkroes in extrema. Het is nog lang onrustig in de Willemstraat…

(h)ear festival “Sound travels” vond zaterdag 30 november plaats in Kunstencentrum Signe te Heerlen. Meer informatie over (h)ear na de klik.

IMG_1552k

IMG_1584k

IMG_1591k

IMG_1614k

IMG_1653k

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud