Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Banned From Utopia

cIMG_9204k

Twintig jaar na zijn dood is de muziek van Frank Zappa nog steeds springlevend. Dat is niet alleen te zien aan het aantal Zappa-gerelateerde evenementen die overal in Europa de kop opsteken, maar ook aan de vele tribute acts en alumni bands die de wereld rondreizen. De beste van het hele stel stond dinsdagavond in Heerlen, in een bijna uitverkochte Nieuwe Nor. Foto’s: René Bradwolff

Banned From Utopia is de enige Zappa-band die volledig uit oud-bandleden van de man bestaat. Zeven in totaal. En dat is te horen. Met gesloten ogen lijkt het soms alsof de Nieuwe Nor is teruggeflitst naar de jaren ’80, de periode dat de meeste van hen deel uitmaakten van Zappa’s “rocking teenage combo”. Het enige dat op momenten wordt gemist is het unieke en karakteristieke gitaarspel van hun voormalige bandleider, maar dat wordt deels gecompenseerd door de aandacht meer naar de blaasinstrumenten te verleggen. Banned From Utopia beperkt zich derhalve niet alleen tot het klakkeloos naspelen van oud materiaal maar borduurt er op momenten in zekere zin op voort.

Buiten een groep gedreven en trotse Zappa-alumni horen én zien we in Heerlen een hechte band met een eigen wil. Het spelniveau is – ondanks een paar schoonheidsfoutjes op deze eerste dag van de tour –  akelig hoog en de setlist biedt een mix van publieksfavorieten en moeilijker materiaal, zodat elke Zappateer aan zijn of haar trekken komt. Van rocker tot jazzcat, oud en jong. Want opvallend genoeg heeft ook de jeugd de Nieuwe Nor weten te vinden. Inclusief twee 16-jarige DJ’s die na afloop een afterparty verzorgen met louter niet-gespeelde Zappa nummers en de eerste zin van dit artikel onderstrepen.

Banned From Utopia speelde op 25 maart 2014 in Poppodium Nieuwe Nor te Heerlen in de volgende bezetting: Bobby Martin (toetsen/sax/hoorn/zang), Ray white (gitaar/zang), Arthur Barrow (gitaar/zang), Chad Wackerman (drums), Tom Fowler (bas), Albert Wing (tenoorsax/sopraansax), Ed Mann (percussie).

Setlist: Chunga’s Revenge, Ain’t Got No Heart, Montana, Marqueson’s Chicken, Society Pages, Dupree’s Paradise, The Black Page, In France, Zomby Woof, Dooreen, What’s New In Baltimore, Cosmic Debris, Big Swifty, City Of Tiny Lights, Stolen Moments/Murder By Numbers, The Illinois Enema Bandit, Peaches En Regalia.

IMG_9123k

IMG_9107k  IMG_9198k

IMG_9261k

IMG_9336k

IMG_9354k

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud