Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Arcane Roots

IMG_9727k

Onwetend en met ‘de muzikale beleving op me af laten komen’ als instelling, loop ik de Oefenbunker binnen. Het Landgraafse poppodium heeft een vernieuwde zaal, waaraan de afgelopen tijd door veel vrijwilligers hard is gewerkt. En dat is te merken. De zaal ziet er niet alleen goed uit maar heeft vooral een aangename metamorfose ondergaan qua geluid en licht. Arcane Roots mag, als eerste band die in samenwerking met Poppodium Nieuwe Nor geprogrammeerd staat, de zaal inwijden. En met succes! Foto’s: René Bradwolff

Met een bezoekersaantal van een kleine 70 man hangt er de hele avond een lekkere vibe. Het contact tussen de band en bezoekers is intiem en er ontstaat een soort hogere sfeer in de zaal. Het voorprogramma Boy Jumps Ship speelt drie kwartier. Het klinkt erg lekker. Gitaar, bas en drum vibreren energiek door de zaal. Het lijkt er op dat de jonge Engelsen het erg naar hun zin hebben want ze geven gepassioneerd hun muzikale uiting aan het publiek. Drie kwartier lang krijgen we een prettig voorspel en blijkt het een heerlijke opwarmer voor hun landgenoten Arcane Roots, onlangs nog voorprogramma van Muse.

Eerder die middag zag ik Arcane Roots soundchecken en opbouwen. Drie bandleden met crew. Ze brachten hun eigen lichteffecten mee en het zag er veelbelovend uit. En dat is het ’s avonds ook. Ik denk aanvankelijk even de stem van Brian Molko – de zanger van Placebo – te horen maar die gedachte en vergelijking wordt snel te niet gedaan. Stem en muzikale sfeer veranderen regelmatig en dat trekt de aandacht. De stijl van de muziek is niet te plaatsen in een genre en bij elk nummer word ik verrast. Ze switchen van rock naar pop naar metal naar punk naar emo naar hardcore en weer terug naar rock. Zanger/gitarist Andrew Groves veranderde van melodieus en lief naar ruw en grunt. Erg divers dus en alles behalve saai.

Na afloop spreek ik met Groves. Ik stel hem wat vragen en vertel dat ik die stemwisselingen en verandering van stijl erg tof vindt. Hij reageert enthousiast en begint te vertellen over zijn visie en hoe hij met de band de nummers tot stand laat komen. Hij vertelt dat muziek voor hem is als kleding. Wil niet elke dag hetzelfde aan. Hij voelt zich ook niet elke dag hetzelfde en zo wil hij dat ook in zijn muziek: “De ene dag voel je je zus, de andere zo. Dan speel ik dus zoals ik me op die dag voel. Op die manier ontstaan er allemaal korte stukjes gevoel. Later gaan we puzzelen en zetten we al die stukjes in elkaar. Stukjes gevoelens en emoties van elk genre.” Daarom is Arcane Roots ook niet in één hokje te plaatsen.

Groves houdt van alle muzieksoorten. Van Coldplay tot Meshugha tot Wu Tan Clan en The Roots, waarvan hij een groot bewonderaar is. “Ik wil passie voelen én uitdragen.” Elk nummer heeft een diepe betekenis en bevat hart en ziel. De zanger ziet zijn muziek als therapeutisch voor de dingen die hij meemaakt in het leven. Als ik naar hem kijk en luister zie ik liefde en passie voor zijn muziek en band. Zoals hij het uitlegt, herken ik het ook terug na het zien van de show. Arcane Roots is  zeker geen standaard bandje. Maar ze zijn dan ook al een hele poos samen en de bandleden delen hun gepassioneerde benadering van de muziek. Op hun veertiende smeekten Groves en drummer Daryl Atkins hun ouders om ze naar muziekles te brengen. En nu staan ze in Landgraaf, waar Groves aan fans vertelt hoe cool hij de venue vindt. En vooral ook het geluid in de zaal: “Yeah! I was daydreaming. Normaal gesproken bereik ik bij ongeveer tien procent van alle optredens een soort staat waarin ik in trance raak. Dat had ik vanavond ook. Ik vond het super cool om hier te mogen spelen. Wij hebben een hele leuke tijd gehad.”

Ik merk aan mezelf dat ik zijn woorden en de manier waarop ze geuit worden al bijna muzikaal vind. Zo mooi en puur verwoordt hij zijn passie voor muziek en  band. Verliefd op zijn woorden beëindig ik het gesprek en wens ik hem een goede nacht…

Arcane Roots en Boy Jumps Ship speelden afgelopen donderdag 27 februari in de Oefenbunker te Landgraaf.

IMG_9897k

IMG_9890k

IMG_9813k 

Boy Jumps Ship:

IMG_9514k

IMG_9477k


Article by Lidia Carreno

Lidia Carreno Nieuwsgierig naar veel. Groot muziekliefhebber. Houdt van expressieve, creatieve mensen en situaties. Verbetert graag de wereld. Schrijft gevoelig met een ouderwetse pen. Cynisme is een manier van overleven. Liefde zie je overal! Keep on Rocking in a free world. Read 28 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud