Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Tekenkingz in het hier en nu

cKUS-11

Mindfulness. Een hip woord of kan je er echt iets mee? De Tekenkingz verzorgden in ieder geval een workshop artmindfulness in KuS op vrijdag 16 mei. Foto’s: Anita Hondong

Er was een klein groepje mensen dat zich meldde voor de workshop. Durfden anderen het niet aan? Wellicht dachten de meeste mensen meteen “ik kan helemaal niet tekenen”. Maar daar zat al meteen de clou. Het gaat er niet om of je kan tekenen. Iedereen kan tekenen. De Tekenkingz Toon en Berend legden in het voorwoord uit dat het gaat om tekenen in het hier en nu. Zoals kleine kinderen, voordat ze les krijgen in hoe je een echt poppetje moet tekenen. Het gaat juist om je geest vrij maken en te tekenen zonder alle opgelegde kaders.

Om al een idee te geven wat zij bedoelden mochten alle workshoppers naar de filmruimte. Daar werden “outsider kunstenaars” getoond. Verschillende filmpjes van mensen die gewoon dingen maakten die zij zelf wilden maken. Kunstenaars die later pas kunstenaar werden omdat andere mensen er naar kwamen kijken. Zo kwam o.a. Leonard Knight voorbij, een man die zich in de bergen verschanst en van deze bergen een waar schilderij maakt. Daarna kregen de tekenaars in spé een boodschap op film mee van Gady, de derde tekenking die er helaas niet bij kon zijn. Met die boodschap ontvingen ze meteen de eerste opdracht.

Enthousiast ging men aan de slag. Bij de tweede opdracht stonden Toon en Berend op een verhoging en mochten de deelnemers hen tekenen. Leuk was om als buitenstaander de deelnemers te observeren. Wat mij opviel was dat iedereen toch redelijk waarheidsgetrouw probeerde Toon en Berend op papier te krijgen, de ene wat fantasierijker dan de ander. Maar men had natuurlijk ook ervoor kunnen kiezen om de posters achter de mannen te tekenen. Of de overbuurvrouw/man. Of de laptop die een pianist liet zien en horen. De derde opdracht bevatte een metronoom. De deelnemers moesten op 100 tikken een tekening af hebben. Sommigen vonden dit nogal stressvol en dat zag je terug in de tekening. Anderen werden er chaotisch van, en bij enkelen was er juist weer een terugkerend patroon te herkennen, dat het ritme van de metronoom volgde.

De laatste opdracht was het tekenen van een object. Iedere deelnemer kreeg een rubberen speelgoeddinosaurus. De meeste mensen voelden zich toch min of meer verplicht (zelf opgelegd?) om het ding zo goed mogelijk te tekenen. Het voelde alsof men veel minder vrijheid had in deze opdracht. Enkelen konden het loslaten en er toch iets anders van maken, anderen gaven het op.

Aan het eind vertelden de deelnemers hoe ze het hadden gevonden, die twee uur durende workshop. Eén deelnemer vatte het goed samen: het voelde als speelkwartier! Dat vonden de Tekenkingz een groot compliment.

Het is goed om soms even stil te staan bij alle kaders/vakjes/hokjes waar wij mensen in zitten. Om heel even te kijken naar jezelf. Kun je in het hier en nu zijn? Kun je genieten, onbevangen zijn? Niet zomaar een tekenles maar een Artmindfulness.

De cursus Artmindfulness was onderdeel van de tentoonstelling VONK – De vermetele jaren 1987-2014 , deze is nog tot 22 juni te bekijken in Kunstencentrum Signe te Heerlen. In dat kader presenteren de Tekenkingz op zaterdag 21 juni ook ‘Verteken het Loon’ (11.00 – 14.00 u).

KUS-1

KUS-3

KUS-7

KUS-16

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud