Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Wiegedood is het allerhardst (in Heerlen)

7E6A4511

Het nieuwe concept Hard in Heerlen brengt nieuwe en bekendere bands uit de metal en hardcore naar de Nieuwe Nor. Voor liefhebbers van het betere beuk- en sloopwerk is dat natuurlijk goed nieuws. Doodseskader mocht de aftrap van dit concept verrichten. Donderdag was het de beurt aan Wiegedood om door te schakelen naar de hoogste metal-versnelling. Foto’s: René Bradwolff

Het Nederlandse Autarkh opent de avond met een verwarrende mix van metal, industrial en noise. Zonder drummer, maar met beats uit een drumcomputer. Het lijkt alsof de vier mannen tegelijkertijd hun eigen nummer spelen, waarbij er af en toe een gelijk ritme gevonden wordt. Muziek voor gevorderden of een wirwar? De kenners mogen het zeggen. Ik vond het persoonlijk boeiend, maar door het ontbreken van een patroon in de nummers werd ik niet meegesleept.

7E6A4323

Een goed gevulde kleine zaal maakt vervolgens kennis met het West-Vlaamse drietal Wiegedood. Vier albums. Snoeiharde black metal, met avontuurlijke ritmische uitspattingen. De nummers zijn allen opgedragen aan een overleden vriend van de bandleden. De setlist wordt afgetrapt met het medogenloze FNSCAR16, waarbij het gitaarloopje je meesleurt in de diepte om je vervolgens keihard te laten landen. Het tempo in de nummers blijft onverminderd hoog en de band blijft stoïcijns doorgaan. Er is weinig tot geen interactie met het publiek, maar dat maakt bij dit soort optredens niks uit. Het gaat om het voelen van de intensiteit, die door de band op je wordt afgevuurd.

7E6A4445

In het midden van de set vormt “De doden hebben het goed II” een soort van rustpunt. Hier komt ook de Amenra achtergrond een beetje naar voren. Sludge, maar wel met de typische black metal zang. Bij een aantal nummers laat vocalist Levy ook horen dat hij meer kan dan alleen de ijzige grunt. Keelzang en heel af en toe een clean riedeltje. Wat de muziek vooral heel spannend maakt is dat, op een aantal momenten, het ritme gewijzigd wordt. De drums gaan langzamer, terwijl de gitaren doorjakkeren en vice versa. Dat zorgt ervoor dat je soms even in een andere sfeer wordt gebracht. Het optreden wordt afgesloten met “Ontzieling”en het geweldige “Now will always be”, waarbij de keelzang de rode draad vormt. Met een kort en vriendelijk handgebaar verlaat de band het podium en laat de 150 aanwezigen ontzield achter. De doden hebben het goed, maar ze hebben wel dit fenomenale optreden gemist.

Gezien: Wiegedood en Autarkh in poppodium Nieuwe Nor (16 maart 2023)

 

 

Article by Barry Hodiamont

Barry Hodiamont No Music, No Life! Roda JC, Fanatiek popquizzer, DJ Saurus, Bocholtz. Barry Hodiamont tagged this post with: , , Read 29 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud