Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Gilbert & George Tentoonstelling in Maastricht

SONOFAGOD PICTURES Was Jesus Heterosexual?

Het excentrieke kunstenaarsduo Gilbert & George lijkt zich weinig aan te trekken van alle media belangstelling. Afwisselend stoïcijns en innemend poseert het duo voor de fotografen terwijl omstanders op een grappige manier uitgelaten en grinnikend het tafereel gadeslaat. Tijdens de openingstentoonstelling heeft bijna niemand oog voor de kunstwerken van het duo. De aandacht gaat uit naar de twee Britten in plechtstatige kostuums met Parker-pen in de borstzak. Voor even zijn de enorme glas-in-lood achtige “schilderijen” slechts decor van een hartelijke openingsbijeenkomst, zondag 7 mei in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

SONOFAGOD PICTURES Was Jesus Heterosexual? luidt de titel van twintig verschillende panelen waar Gilbert & George twee jaar aan hebben gewerkt. We zien beelden en visioenen met verwijzingen naar religie en provocerende stellingen. Ze hangen vrij hoog, je moet er naar opkijken, zoals wel vaker met religieuze symboliek. Wie de tijd neemt en de beelden op zich laat inwerken, lopend van de ene ruimte naar de andere, merkt dat het werk onontkoombaar is, bizar en intimiderend bijna. Je blijft als betoverd kijken en ontdekt steeds meer subtiel vormgegeven details.

“Flonkerend, barok, schilderkunstig complex, levendig en kleurrijk en toch omhuld met een zwaarmoedige plechtstatigheid – de SONOFAGOD PICTURES treffen ons met al die theatrale zeggingskracht die men associeert met het neogotisch mediëvalisme van de Victorianen: de keltische en moorse symboliek opnieuw tot leven gewekt, vorstelijk met juwelen behangen en zwanger van romantisch mysticisme. Tegelijkertijd bezitten de SONOFAGOD PICTURES de duistere vreemdheid van afgodsbeelden, archaïsch maar ook ultramodern, waarin hun beeldtaal, maar niet minder hun stemming naar voren komt als door en door hedendaags, ritualistisch en getroebleerd”, aldus de Engelse kunstcriticus Michael Bracewell in bijgaande tentoonstellingscatalogus.

Gilbert & George willen het huichelachtige van religie en bijgeloof aan de kaak stellen.
Het is hen niet ontgaan dat we leven in een roerige wereld: “Veel moorden en zelfmoorden gebeuren vanwege het geloof. Religie heeft veel kwaad in de wereld gebracht. Gelovigen zijn dogmatisch, al 2000 jaar willen ze niet veranderen”.
“Er is teveel kilte tussen de mensen, als je een brief ondertekent met vriendelijke groeten, dan staat daar toch eigenlijk niets. Het is een koude frase. Wij ondertekenen altijd met ‘veel liefde’ en dat werkt. Je ziet dat mensen er blij van worden”. (Interview NRC Handelsblad, 12-5-2006).

Gilbert & George zijn Gilbert Proesch (1943) en George Passmore (1942).

De expositie is nog te zien t/m 20 juli 2006 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Overigens zal de serie van twintig werken hierna nooit meer in zijn geheel te bewonderen zijn. (www.bonnefanten.nl)


Article by harryprenger

Authors bio is coming up shortly. harryprenger tagged this post with: Read 9 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud