Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Booch!

Het was heet, het was dorstig, het was dampend, het was uitbundig, het was luidruchtig, het was druk, het was gezellig, het was verrassend, het was swingend, het was Booch!-time in Heerlen. En De Afgrond beleefde er haar doorstart. Drie dagen feest op een stadsfestival zoals een stadsfestival hoort te zijn: Bruisend en midden in de binnenstad. Door Sarah-Faye Lombré, Monica Dols, Marco Smeets en René Bradwolff (foto’s).

Vrijdag
2012… Het jaar van de verandering! Booch! doet er iets mee. Techno loving Parkstad Limburg (en omgeving) heeft weken uitgekeken naar het extra programmaonderdeel dat het festival dit jaar presenteerde. Vrijdag 10 augustus stond pontificaal in de agenda’s van de dames en heren, eerst lekker in de buitenlucht op de Bongerd uit je dak gaan en dan door naar de afterparty in de Nieuwe Nor.

Zo geschiedde! De zonnedansjes deden hun werk, het bier was koud en de menigte blij! Van 18.00 tot 23.00 uur stonden de vaste bezoekers en nieuwe geïnteresseerden uit hun dak te gaan op Regis, Pär Grindvik, Monoloc, Jeff Rushin, Nicole Rosie, Doka en Loy.

Bij de laatste tonen van de afsluitende DJ, liepen er al een aantal bezoekers  richting Nieuwe Nor. Voor degene die nog geen afterparty kaartje in de voorverkoop hadden gekocht was het nog even spannend of ze binnenkwamen. Mijzelf incluis. De muziek en de sfeer binnen was even lekker als op het plein.

2012: Booch! goes Techno – 2013: Booch! stays Techno! (SL)

Zaterdag
Wat kan ik zeggen, op mijn leeftijd heb je sociale verplichtingen èn ga je dus net zo graag naar een verjaardag als naar een festival. Dat had je me jaren geleden nooit moeten zeggen, ik had je niet geloofd.

Het zij zo en dus geschiedde dat ik pas op de zaterdagavond van Booch! aankwam toen Yellow Claw (foto) moest beginnen. En ook hier spreekt weer mijn leeftijd. Ik kreeg deze jongens niet onder de knie. Voor mij was het een aaneenrijging van bekende plaatjes en veel te veel nietszeggend gepraat. Leegte. Maar ik behoorde duidelijk tot een minderheidsgroepering van mopperende dertig-, ach nee zeg, veertigplussers. Het jongere publiek, daar waar Booch toch in eerste instantie voor bedoeld is, vond het schitterend! Zij volgden de instructies (omlaag, uit elkaar, omhoog, naar achteren) keurig op. Zij riepen massaal: hier is het feestje, in antwoord op de bekende vraag van de zanger. Het heeft mij later in ieder geval een interessant gesprek met socioloog/journalist Theo Ploeg opgeleverd maar ik denk niet dat dit Yellow Claw’s intentie geweest is.

Daarna heb ik nog gekeken naar Swindle ft. G Double. Voor mij niet veel anders dan de vorige act. Aardige dubstep met veel yo yo’s er doorheen. Hoewel ik wel viel voor het geweldige De la Soul kapsel van de “in London we say ‘ello” zanger.

Het was duidelijk, ik loop verschrikkelijk achter. Dit gezegd hebbende… veel mensen hebben de avond van hun leven gehad, bouwden een feestje en wisten de muziek wel degelijk te waarderen. Het weer was goed, de drank vloeide rijkelijk en de sfeer zat er zeker in! En ik, ik heb gewacht op de zondag, waar ik mijn eigen feestje bouwde met La Caravane Passe.  (MD)

Zondag
Een stralende zon, een volle Bongerd en veel frisse jonge bandjes uit diverse windstreken. De ideale afsluiting van de zomervakantie voor het jongste deel van de aanwezigen en een pracht excuus voor de oude garde om de Heerlense zomer te vieren. De zondag op Booch! was een relaxte, vlekkeloos georganiseerde happening voor het hele gezin met ook muzikaal voor elk wat wils.

Kapitan Korsakov uit Gent tekende met haar smerige en met sonische chaos omgeven rock voor het eerste hoogtepunt van de dag, La Caravane Passe doet aan Balkan Beats en stond dus garant voor een ouderwetse feesttentstemming en de Britser dan Brits klinkende Rotterdammers van het intense Rats On Rafts lieten horen dat je geen veredelde coverband hoeft te zijn om in dit land boven het maaiveld uit te piepen.

Desondanks was er een Engelse hardcoreband nodig om de verhitte menigte voor het eerst écht uit zijn plaat te laten gaan. Your Demise (foto) gaf een energieke, overdonderende show weg en wist precies waarvoor de grote groep hardcorekids uit het hele land richting Heerlen waren gereisd: een aanzienlijke chaotische moshpit met minimaal één wall of death. Oberhofer sloeg vervolgens een beetje dood en dat was zonde van het tentoongespreidde vakmanschap, want deze New Yorkse indie-kids waren zonder enige twijfel de strakste en best ingespeelde band van de dag.

Royal Republic leverde haar fantasieloze spierballenrock als altijd in hapklare brokken en met veel bombast. Voor ondergetekende het signaal om huiswaarts te keren en daar vervolgens te vernemen dat SX zeer hoge ogen gooide en Zwart Licht Booch! 2012 op passende en zeer feestelijke wijze afsloot. En dat is natuurlijk niet vreemd want hiphop en Heerlen was, is en blijft een gelukkige combi die doet uitzien naar The Notorious IBE in september. Ja ja, het zal nog lang onrustig blijven in Parkstad Popstad. (MS)

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud