Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

De Bui(t)enmarkt

De Buitenmarkt is elk jaar weer een feestje voor muziek en theaterliefhebbers, maar ook vooral voor vrienden van het wijlen theater Lexor. Deze 14e editie, voor de tweede maal in en achter het Cultuurhuis Heerlen, stond hoofdzakelijk in het teken van muziek uit de regio. Tekst: Sjon(nie) Mobers – Foto’s: René Bradwolff

Nadat de Trommelaere van Herle het festival inluidde, druppelden de gasten binnen, dat ‘druppelen’ bleek naderhand nog wel een understatement te zijn want ondanks het slechte weer, waardoor al schertsend de naam van het geheel veranderde in ‘de buienmarkt’, lieten maar weinigen zich weerhouden om de gevarieerde muzikale acts te komen bekijken. (‘Weer houden’, haha ook leuk…) In het theatercafe opende Demi Janssen, een jong en talentvolle ‘birdie’ die eerder dit jaar in het Cultuurhuis al een nobel benefiet had georganiseerd voor Borneo. Bodka Hendra had de twijfelachtige eer, als eerste op het buitenpodium hun lekkere ongedwongen sound door de speakers te doen klinken. Jammer dat door het vroege tijdstip niet meer van het uiteindelijk groter aantal toegestroomde publiek van deze band en zangeres Dianne heeft kunnen genieten.

Om nu over elke afzonderlijke band een recensie te schrijven lijkt me wat overdone, echter wil ik wel enkele hoogtepunten aanstippen. Bovendien ben ik als presentator niet in de gelegenheid geweest elke band in zijn geheel te beluisteren. De Sneckers bijvoorbeeld, stevige rock met een een mooie ballade als rustpuntje in hun set. Dat kreeg ik dan wel weer mee…

Scumbag! was eigenlijk al een van mijn persoonlijke favorieten. Met als frontman de immer sympathieke rasartiest Marcel van den Berg, waarbij wel spijtig genoeg de scheurende gitaar van gitarist Justin Persey helaas door de schamele 80 decibellen, welke mochten worden geproduceerd, ietwat in het niet viel. Jammer, maar genieten doe ik altijd van deze band die tot nu toe alleen exclusief optreedt in het Cultuurhuis. Drummer Luc Peters heeft zo zijn voorliefde voor de charme van het Cultuurhuis. En zeker niet onterecht. Een ander hoogtepunt was natuurlijk Jimmy Dee en zijn muzikale vrienden, en dat was te merken, het theatercafe was overvol en het publiek kreeg geen genoeg van Jimmy. Mag ik hem een beetje vergelijken met wereldartiest Milow? Ja ja, natuurlijk hij heeft ook iets eigens zo samen met Angelo Bombrini als muzikale partner. Ook (Nicolle) Bolton & (John) Jeninga kregen het publiek in het theatercafe helemaal met zich mee, en zeker niet onverdiend naar mijn bescheiden mening.

Een dieptepunt liet in de middag van zich horen, De regen, die met bakken uit de lucht op het tentzeil stortte, en de boventoon voerde tijdens de intiemere sound van Holy Cheese. Daarna werd het programma gewijzigd en konden de vele ‘diehards fans’ van de Buitenmarkt in het overvolle theatercafe onder andere genieten van Junkestra, heerlijke ‘soulfood’ oftewel sweat-groovin’-funkalicious-hip-to-the-pop-jazzines, Hiermee heb ik zeker niet te veel gezegd over dansbare funk die het cafe werd ingeslingerd.

Top of the bill Anna Nita & The Shakers maakten het feest helemaal af. Deze jonge en uiterst talentvolle 7 koppige formatie brachten dan uitsluitend covers, maar wat voor een covers, van James Brown tot Amy Winehouse, alle all time favorieten passeerden de revue, geweldig!  Het enige dat ik als presentator hoefde te doen was snel afdruipen van het podium zodat zij het publiek konden vermaken met de maar liefst twee toegiften als gevolg…

Uw presentator heeft genoten, ik hoop velen met mij.  Dus tot volgend jaar op de 15e editie van de Bui(t)enmarkt 2013, zoals gewoon de laatste zondag van augustus…

Article by Administrator

Ik schrijf geen artikelen, maar onderhoud enkel de website! Read 66 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud