Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Heerlen van de Kaart

Donderdag 20 December – 15:00: direct betrokkenen bij het project, gemeentelieden, de pers en een groepje geïnteresseerden had zich verzameld op de Spoorsingel om de overhandiging van het eerste exemplaar van de officiële stadsplattegrond van Heerlen – iets wat er tot op heden niet was – bij te wonen. (Foto’s: Aline Ploeg)

De presentatie van “Heerlen van de kaart” vond plaats voor een leegstaand winkelpand in een nogal vervallen gedeelte van de stad. Wethouder Barry Braeken nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Jean Boumans van het Kunstencentrum Signe (KuS). Op de plattegrond staat groot de locatie aangegeven van het hierboven genoemde kunstcentrum.  De overige vijftien points of interest aangeduid op de kaart zijn kunstprojecten die dit jaar tentoongesteld zijn of worden in de stad.

Naast de plattegrond werd tevens het werk “Grote Wapperende Witte Gordijnen” van Sannah Belzer onthuld. Zoals te zien is op de onderstaande foto’s zijn het letterlijk grote (natgeregende) gordijnen. Mijn interpretatie is dat deze gordijnen symbool staan voor het maskeren van de lelijke plek(ken) om zo de nadruk te leggen op de mooie gedeeltes van de stad. Met alle respect, maar ik had meer het gevoel dat ik aanwezig was bij de opnames van Bouwval Gezocht dan bij de onthulling van een kunstwerk…


Door weersomstandigheden (regen, regen en nog eens regen) en het verkeerslawaai werd de presentatie vroegtijdig beëindigd. Hierdoor is de kunstenares ook niet aan het woord gekomen. Misschien zou ik positiever geweest zijn als Sannah Belzer de kans had gekregen om tekst en uitleg te geven. Jammer.

De onthulling van het tweede kunstwerk vond plaats in KuS. Het ging om de première van Edwin Zwakman’s korte film “Peacekeeper.” Gefilmd door twee oorlogscorrespondenten in de stijl van een ‘guerrilla documentary.’ Te zien is hoe lijnbus 44 – vermomt als een bus van de Verenigde Naties – zijn weg aflegt van het station naar de Duitse grens. Onderweg worden glimpen opgevangen van de stad en haar inwoners. Vorm je eigen mening over de achterliggende betekenis door “Peacekeeper” te bekijken via deze link.

Voor geïnteresseerden:

– Grote Wapperende Witte Gordijnen: nog te bezichtigen — Spoorsingel 10-12
– De plattegrond van Heerlen verkrijgbaar in Kunstencentrum Signe, Willemstraat 91A.

Article by David Doelen

David Doelen Authors bio is coming up shortly. Read 7 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud