Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Samba met plezier

05

Hier bij de Afgrond besteden we zeer regelmatig aandacht aan muziek. Maar er wordt niet alleen muziek gemaakt in het theater, of in de Nieuwe Nor. Er wordt ook muziek gemaakt op straat, op feesten, of in de kroeg. Diversão! doet dat allemaal, dus daar ging ik eens een kijkje nemen. Foto’s: Anita Hondong

Het begon allemaal in juli 2013. Nick Houben besloot om een nieuwe sambaband te starten. Samen met goede vriend Jeffrey van Asten ging hij aan de slag. Er kwam een heus bestuur, statuten voor de vereniging en met 17 enthousiaste mensen werd er begonnen met muziek maken. Ze besloten de band Diversão! te noemen, wat letterlijk “plezier” betekent. Dit is ook heel belangrijk voor deze band, men moet plezier hebben in het spelen en dit ook uitstralen naar de mensen waarvoor ze spelen. De band is inmiddels al uitgegroeid tot 26 leden maar wil meer. Het liefst zouden ze uitgroeien tot 40 leden zodat er zes bespelers zijn van alle instrumenten.

02

Samen met fotografe Anita trok ik naar een repetitie. Er wordt elke vrijdagavond van 20.00 uur tot en met 22.15 gerepeteerd. Dit keer stond men in de busstalling van Veolia. Normaliter oefent men in het gemeenschapshuis in Amstenrade maar daar kan de band vaker niet terecht in verband met andere evenementen. Ze zijn dan ook dankbaar naar Veolia voor het beschikbaar stellen van deze ruimte. In de toekomst, vertelt Nick, hopen ze wel op een goede vaste locatie. Hun budget is beperkt omdat ze nog niet zo lang bestaan dus het valt niet mee om een locatie te vinden voor een lage prijs.

De band stelt zich op voor de poort van de stalling en op een teken van Nick lopen ze spelend naar buiten. Het is geen drumband dus er wordt niet strak in het gelid gemarcheerd. Dit is een band die losjes en swingend mag overkomen. Voor sommige mensen is dit nog niet zo simpel. Als je pas bij de band zit is het niet eenvoudig om je te concentreren op het muziek maken en ook nog swingend te bewegen. Er wordt over het parkeerterrein gelopen en ieder bandlid let op de tekens van Nick. Voor een buitenstaander ziet er dat mysterieus uit. Er wordt met vingers gezwaaid, of met twee handen naar links en rechts, er wordt met vingers afgeteld of op een fluitje signalen geblazen. Maar voor de bandleden is het duidelijk want zij volgen alle instructies schijnbaar feilloos op.

07

Tijdens de repetitie spreek ik een paar bandleden. Allen noemen zij het plezier en de gezelligheid het belangrijkst. Ze vinden de groep erg prettig en iedereen kan het met elkaar vinden. Ook heeft ieder zijn voorkeur voor een instrument.  De een speelt alleen maar op de tamborim, een klein handtrommeltje waar men met een soort stokje tegenaan slaat, de ander kiest bewust voor de caixa. Deze tamborimspelers lopen voorop in de band. Zij hebben ook de meeste bewegingsvrijheid en kunnen dus swingend de voorhoede zijn.

Dan komen de mensen op de caixa. Dit is een kleine trommel die omhangt. Ernaast lopen de mensen met de shakers, eigenlijk een hand schud instrument.  Daarna volgt de repenique, een wat grotere trommel maar wel nog redelijk smal. Aan het eind lopen de mensen met het indrukwekkendste instrument, de surdo. Dit zijn grote trommels, met flinke stokken bespeeld. De surdo is er in drie verschillende maten.
Ik spreek vooral nog even met Annelies. Zij is er vanaf het ontstaan van de band bij. Annelies vertelt dat ze vroeger altijd drum heeft gespeeld, toen 32 jaar niks en nu haar liefde voor de trommel weer heeft opgepakt bij Diversão!. Ze vertelt dat het bij de eerste repetitie al voelde alsof ze nooit was gestopt.  Annelies legt me ook uit dat iedereen in principe zijn eigen instrument kan kiezen. Maar voor mensen zonder enige muzikale achtergrond is een shaker of een tamborim een mooi begin instrument. Helaas heeft de band nog niet genoeg sponsoren en ook geen subsidie dus van de leden wordt gevraagd zelf het instrument te kopen. Uiteraard kan men een instrument lenen als men voor het eerst komt meedoen en nog niet weet of dit is wat men zoekt. Ook de kleding moeten de leden zelf verzorgen. De kleding is van april t/m september wit en van oktober t/m maart zwart. Het is dus niet zo dat mensen hele dure pakken hoeven te kopen. De contributie bedraagt 8 euro per maand. Diversão! wil namelijk rekening houden met mensen die geen riant maandsalaris verdienen. Plezier maken is belangrijk en moet dus voor iedereen bereikbaar zijn!
Men kan Diversão! natuurlijk ook boeken. Pas geleden hebben ze nog een prins ingehaald en komende carnaval zullen ze meelopen in de optocht van Heerlen. Ook in Aken zullen ze spelen met carnaval. Na de optocht kun je hen vinden op de Bend. Er wordt nu nog druk gespaard voor het kopen van de schmink en dergelijke. Ze treden lopend op maar ook gewoon op een podium.

10

Aan het eind van deze repetitie zijn de lichamen verhit en de hoofden vol met de juiste ritmes. Er wordt nog wat te drinken gepakt van een inklaptafeltje. De warme chocomel is opgegaan aan het begin van de avond, nu wordt er voornamelijk fris gedronken. De jassen gaan weer aan en nakletsend vertrekt iedereen langzaam richting huis.

Mocht je nu denken, dit is iets voor mij, kijk dan eens op diversão.nl of op Facebook. Je kunt lid worden van Diversão! vanaf 16 jaar.

11

09

 

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud