Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Gezellige soep

WERKATELIER K-2

Elke laatste donderdag van de maand is er soep in Kerkrade. Soep met brood en allerlei garnering voor 3,50 pp. WerkplaatsK ligt direct om de hoek van de verlaten Campus op spekholzerheide. In de werkplaats vindt je, hoe kan het ook anders, werkplaatsen. Deze worden bevolkt door allerlei uiteenlopende disciplines. Van fotograaf tot doodskistenschilderaar, van keramiekkunstenaar tot decorbouwer. Foto’s: Anita Hondong

Nu bestond er bij een aantal kunstenaars het idee om de buurt kennis te laten maken met WerkplaatsK. Hoe doe je dat? Nou gewoon, je organiseert iedere maand een soepavond! Het idee was geboren. Er werden folders in brievenbussen gestopt, reclame gemaakt. Maar de buurtbewoners bleven weg. De drempel was wellicht wat hoog? Dan ook maar vrienden, kennissen, facebookvrienden uitnodigen. En toen ging het lopen.

Inmiddels komen er gemiddeld 30 tot 35 mensen per soepavond binnen wandelen. Wel moet men zich even van te voren opgeven. Dan is het tenminste duidelijk hoeveel soep er gemaakt moet worden. En dus doe ik dat keurig en trek samen met fotografe Anita naar Kerkrade.

De soep wordt altijd gemaakt door twee dames die zich daar vrijwillig voor opgeven. Zo krijg je diverse soepsmaken en variaties. De enorme pannen worden op een grote verrijdbare tafel geplaatst, naast de etagères van Liesbeth, een van de initiatiefneemsters van de avonden.  Brood, zure room, worst, kruiden, boter… er is van alles te vinden op de tafel. Gretig lopen de mensen  eromheen en scheppen hun bord of kommetje vol. Tegenover de tafel staat een karretje met water en limonadesiroop. Mensen schuiven aan bij hun bekenden, of aan de lange tafel bij soms onbekenden. Ik spreek een meneer die van oorsprong niet uit Limburg komt. Hij zocht een beetje aansluiting hier in het zuiden. En een soepavond is een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten. Hij is dan ook vaste gast.

Als ik mijn soepje heb, loop ik naar een tafel en schuif aan bij twee dames op leeftijd. Zij wonen wel in de wijk. De dames komen ook oorspronkelijk niet uit Limburg maar wonen hier al zo’n 70 jaar en mogen dus met recht wel Kerkraads genoemd worden intussen. Ook zij komen regelmatig een soepje eten. Lekker goedkoop en gezellig. We maken een gezellig praatje.

Na de soep is er nog thee en koffie. Allemaal bij de prijs inbegrepen.

Op zo’n soepavond is ook altijd iets te doen. Soms is er na afloop een lezing. Soms is er muziek. En dat is deze avond het geval. Het Cinema Kwartet speelt. Zij maken beeldmuziek. Er worden korte filmpjes gedraaid, soms zelf in elkaar gezet, en daar wordt muziek bij gemaakt. Een extra manier om beelden te beleven. Zij verzoeken de mensen om dichterbij te komen en iedereen schuift zijn stoel aan zodat er een halve kring rondom de band ontstaat. Het kwartet speelt twee keer twintig minuten met een kleine pauze erin. Sommigen genieten zichtbaar. Anderen kiezen weer voor een korte luistersessie en vertrekken. Het maakt allemaal niet uit. De soepavond is een ongedwongen avond. Een avond voor ontmoeting, een lekker maal en als bonus iets cultureels.

Wil je ook een soepavond bijwonen? Mail dan even naar: soep@werkplaatsk.nl

WERKATELIER K-4

WERKATELIER K-5

WERKATELIER K-8

WERKATELIER K-9

WERKATELIER K-10

WERKATELIER K-11

WERKATELIER K-14

WERKATELIER K-17

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud