Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Cultura Nova (2)

spiegeltent
De 24e editie van Cultura Nova alweer. En de vijfde keer dat ik meewerk als vrijwilliger. Cultura Nova is zo’n uitzonderlijk festival. Zo’n plek waar veel sfeer hangt en je jezelf moeilijk van weg kunt rukken.  Zo’n plek waarop je voelt dat alles mogelijk is, en je je onderdompelt in de artistieke wereld van kunst en cultuur.

Als vrijwilliger zie je nog eens wat. Je staat achter de bar in het artiestencafé en hebt dus contact met allerlei nationaliteiten. Of doet aan publieksbegeleiding, wat je een aantal artiesten beter doet leren kennen.  Er zijn ook nog heel veel andere taken die je kunt doen, en zelf vind ik het fijn om op diverse plekken te staan. Zo krijg je het beste een overzicht van alles wat op het festival gebeurd. In de spiegeltent bijvoorbeeld, heerst bijna altijd een warme gezelligheid. Op het festivalplein ligt het een beetje aan het weer. Maar met een klein beetje droogte is het er al goed toeven. Je kunt er kijken naar het bouwsel van Taat, Khor2. Een project waar je je voor kunt opgeven en kunt mee bouwen. Een beetje de artistieke afdeling van Ikea, zoals iemand uit het publiek laatst zei. Drie teams moeten een theatrale puzzel in elkaar zetten. Wie de leiding heeft bepaal je zelf. Als er een team langzaam is, moet de rest erop wachten. Alles past in elkaar en moet precies op de juiste plek.  De eerste drie teams hebben het er al goed ervan af gebracht, in de avond stond het bouwwerk helemaal op zijn plek.

Op dat zelfde festivalplein kun je ook kijken naar de verhalenbakkerij. Voor maar 2 euro mag je luisteren naar verhalen over Molenberg in een groen/rose caravan die al te schattig is aangekleed. De medewerkers dragen bijpassende schortjes en helpen je op weg.

Afgelopen zaterdag (30 augustus) was er de opening van Heerlen Streetart 2014, Murals project.  Het project waarbij er flink wat murals in Heerlen zijn bijgekomen en in deze expo hangen er heel wat kunstwerken die op straat zijn gemaakt. De opening werd druk bezocht en erg gewaardeerd. De expo is gewoon doorlopend gratis te bezoeken in de oude stadsgalerij (raadhuisplein 19, achter de grote zwarte deuren). Ook de murals zijn uiteraard te bewonderen. Kijk op heerlenmurals.com voor de route of haal de route aan de infobalie op het festivalplein. Zowel de expositie als de route zijn zeker de moeite waard!

Wat deze vrijwilliger ook nog gezien heeft, zijn twee kindervoorstellingen in de spiegeltent. Cultura Nova staat al jaren bekend om zijn goede kindervoorstellingen en ook dit jaar zijn er weer een aantal juweeltjes uit de kast getrokken. Ik zag twee muzikale acts tot nu toe. Als eerste trad afgelopen zondag op; Jan de Smet& Kim Duchateau. Twee Belgische mannen. De een zingt liedjes en de ander tekent erbij. Ontzettend grappig om te zien en ook om naar de kinderen te kijken tijdens deze liedjes. Het ene kind springt op de akkoorden van de muziek, de ander hangt ademloos tegen het podium aan en kijkt naar de tekeningen die op het grote scherm te volgen zijn. Alle bekende nummertjes kwamen trouwens voorbij, van Kortjakje tot aan Moeders paraplu. Toch was het verschil in Vlaams en Nederlands soms duidelijk. De liedjes waren soms net iets anders van tekst, wat een beetje verwarrend kon zijn tijdens het meezingen. En als Jan dingen uitlegde werden woorden als “ambiance” niet goed begrepen. Maar dat mocht de pret niet drukken, de kinderen lieten zich graag meeslepen door dit Belgische duo.

logo_Radio_oorwoud

Daarna volgde radio Oorwoud. Weer een Belgische act. Deze bestond uit diverse heren en dames in kleurrijke outfits met heel veel liedjes over dieren, de aarde, het milieu en wat dies meer zij. Vlotte rockachtige ( hey ho, let’s go) nummertjes waarbij sommige bandleden regelmatig het publiek in gingen om de kinderen te enthousiasmeren. Ook de ouders werden aangespoord tot meedoen. Dat was hard werken voor de band want de meeste ouders waren niet van plan om van hun zitplek af te komen en met hun kinderen gezellig mee te doen. Schroom?

Check in ieder geval het programma voor andere kindervoorstellingen, zowel betaald als gratis. Tip: Lieke Benders met Rotgod voor de 8 plussers. Lieke Benders komt al jaren op Cultura Nova en ook al jaren met veel succes. Vele lovende kritieken zijn er al gepasseerd. Dus gaat dat zien.

Dan de avonden in de Spiegeltent. Gabby Young & Other Animals was weer terug van weggeweest. Twee jaar geleden kreeg zij de tent al plat. Helaas was het dit jaar een stuk rustiger in de tent. Dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat er die avond geen voorstelling in het theater te zien was. Dit zorgde voor minder mensen rondom het theater en dus ook in de tent. Maar het wel aanwezige publiek kreeg weer een hartverwarmend goed optreden te zien, te horen en te beleven. De zondagavond was voor het Lunar Orchestra. Een orkest dat een muzikaal verhaal bracht. In mijn oren klonk het als een mix tussen big band en jazz. Maar dat is met mijn beperkte muzikale kennis. In ieder geval hadden veel mensen er oor voor en zaten zij ademloos te luisteren, meegesleept in het muzikale avontuur.

Mijn Cultura Nova, deel 1. En dit ging alleen nog maar over het eerste weekend…..

Cultura Nova begon afgelopen vrijdag en duurt nog tot zondag 7 september. Het volledige programma staat hier.

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud