Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Elke zondag Soepersonntag! interview met Wieneke van der Aa

1. Waarom heet de site (en jouw bedrijfje?) bedachtes?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: omdat ik graag dingen bedenk. En als ik dat dan heb gedaan, is het een bedachte.
2. Wat heb jij met soep?

Ten eerste is soep natuurlijk supergezond! Door de groente krijg je een vitamine- en vezelshot, het zout kikkert je op, van de warmte krijg je energie; en de smaak zou als het goed is lekker moeten zijn.

Soep eten is vaak een knus moment. Als er weinig tijd is om te koken, is een kopje soep zo gemaakt en vult het de maag op een gezonde manier. Als je je een beetje ziek voelt en je je met je pyjama aan op de bank heb genesteld, is er niks heerlijkers dan soep met een extra snufje zout. Ook als er veel mensen op bezoek komen, is soep met stokbrood een makkelijke maaltijd om voor te schotelen.

Als ik in mijn verleden duik, is de liefde voor soep me met de pap-/pollepel ingegoten. Mijn opa had de allure van een driesterren kok –in zijn arbeidershuiskeukentje- en was de ultieme chef voor; konijn, eigengemaakte friet en… soep. Die groentesoep met mals rundervlees rook je al als je de straat in kwam rijden. Er zat dan vaak zo’n ‘knook’ in, die al een dag aan het ‘trekken’ was. Die ambachtelijke bereiding heeft m’n moeder overgenomen en mij daar vervolgens weer mee aangestoken.

3. Hoever ga je om de soep te brengen?

Hoe ver iemand wil betalen? Ach, wat is te doen op een zondag; kilometer of honderd denk ik.

Als de vraag figuurlijk bedoeld is; het moet wel leuk blijven. Ik ga geen halsbrekende toeren uit halen om 25 bestellingen op een dag rond te krijgen. Dan is de soep maar op. Volgende week beter!
4. In geen enkele soep zie ik vlees voorkomen. Is dat bewust?

Ja, ik ben niet zo van het vlees. Ik zie zielige koeien, gierwagens, krijsende varkens en gekapte regenbossen voor me. Zonder vlees vind ik m’n soep gezonder en bovendien druk ik zo de prijs. Want als ik toch vlees zou gebruiken, zou ik voor een biologisch scharreldiertje gaan. Dan heb je lekker, biologisch, hormoonvrij (zo goed en zo kwaad als dat te zeggen is), maar bereduur vlees.

Mijn soepen hou ik nu zo natuurlijk mogelijk, zonder bindmiddelen of meelproducten. Enkel groenten, water, kruiden, scheutje olijfolie, room en wat geraspte kaas.

5. Hou je het bij soep of is het een binnenkomer?

Hmm, we zullen zien.

6. Onder de titel Bedachtes staat; cultuur en communicatie. Leg uit!

Sinds december 2009 ben ik uit het onderwijs gestapt. Ik was een docent Nederlands die het na vijf jaar helemaal had gezien met groepen pubers. Toen ben ik freelance artikelen gaan schrijven, o.a. voor Dagblad De Limburger en een onderwijsblad. Ik kreeg een baan aangeboden als redactrice bij een Limburgs magazine en sinds maart van dit jaar ben ik tevens medewerker bij een cultureel projectenbureau.
Dat zijn allemaal verschillende, ontzettend leuke dingen. Om het voor de belastingdienst duidelijk te houden, heb ik er voor gekozen mijn freelancewerk onder de naam Bedachtes uit te voeren. Daar valt SoeperSonntag dus ook onder, maar vooral m’n journalistiek en redactioneel werk. In de toekomst zou ik het graag uitbreiden met bredere communicatieve opdrachten en culturele adviezen. Dat laatste omdat ik in 2012 mijn Master Algemene Cultuurwetenschappen in the pocket hoop te hebben. Zeg, is soep trouwens geen cultureel product?

7. Wat is voor jou de kracht van Bedachtes?

Heel erg mezelf blijven en doen wat ik leuk vind om te doen; waar ik voldoening uit haal en wat me genoegdoening geeft. Op dit moment zijn dat verschillende dingen die me samen erg gelukkig maken. Ik wil nooit meer terug naar de oude situatie waarin ik vastloop in m’n werk en totaal geen uitweg zie.

Vrijheid, blijheid, maar wel met het volste commitment, want stiekem werk ik anderhalf keer zo veel als een jaar geleden; maar I LOVE IT! Die boodschap wil ik graag uitdragen naar mijn twee dochters; werken is niet vervelend, zolang je maar iets doet wat je graag doet.

Zo, soepie?

www.bedachtes.nl

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud