Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Weten en meten met Hans Aarsman

[160415040]HansAarsman

Is er een relatie tussen ‘gek’ zijn en het hebben van een vaatwasser? Welk verhaal schuilt er achter de mierzoete kiekjes van Obama en Romney met al die baby’s? Wat betekent het wanneer er twee identieke vazen bij je buren op de vensterbank staan?

Hans Aarsman deelt zijn inzichten in het Parkstad Limburg Theater met welgeteld 108 man in het publiek. “Iets minder hoofden dan de 1000 mensen in de Kleine Comedy in Amsterdam” benadrukt hij. Maar een “simpel” rekensommetje met een staartdeling, een decimale breuk gelijk aan algoritme zonder kansverdeling maar met driehoeksgetal laat zien dat we toch aan het grondgetal komen van gelijkwaardigheid.

Wanneer je het aantal bezoekers aan de show van Hans Aarsman namelijk af zet tegen het aantal inwoners van deze toeristische wereldstad, blijkt dat we verhoudingsgewijs niet onderdoen voor onze hoofdstad. In tegendeel! Het uitrekenen is een kleine unaire operatie maar het blijkt dat 108 bezoekers in het Parkstad Limburg Theater gelijk staat aan de 1000 bezoekers in de Kleine Comedy in Amsterdam.

Dus dat. Hans Aarsman is een man van verbanden en grafieken. Cijfers, feiten en daaruit je conclusie trekken. Wil je wat weten? Dan moet je het zelf meten! Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met de veiligheid in jouw eigen buurt? Volgens Hans zijn de aanwezigheid van twee identieke vazen op de vensterbank bij de mensen in de buurt daar een prima maatstaf voor. Het blijk namelijk zo te zijn dat in de wijken waar Willem Endstra, Kees Houtman en Cor van Hout geliquideerd zijn, nergens vazen op de vensterbanken staan. Toeval? Ik denk het niet.

[160415040]HansAarsman2

Naast verbanden leggen analyseert Hans ook graag. Foto’s bijvoorbeeld. Zo zijn er de afgelopen maanden aardig wat foto’s de revue gepasseerd van President Obama en kandidaat Romney die een baby vasthouden. De statistieken van foto’s per maand per persoon met baby worden wederom prachtig gevisualiseerd met een handgetekend grafiekje.

Het is niet te ontkennen. Het aaibaarheidsgehalte van alle foto’s is hoog. Echter zit er ook een niet te onderschatten schaduwkant aan elk zoet kiekje. Om kans te maken op zo’n selfie, moet je vooraan staan. En vooraan staan betekend ook vroeg aanwezig zijn. Dus die trotse moeders met hun kroost kijken aardig wat uurtjes weg op de klok tot het moment suprême. Wanneer we het aantal uren vertalen naar volle luiers dan is de term ‘full of shit’ wel op z’n plaats. Opeens heb ik een nieuw soort respect voor Obama en Romney. Geen #selfie maar een #smelfie voor meneer de President.

Hans Aarsman vertelt zonder te vervelen een hele show bij elkaar. Na afloop bedenk je je wel twee keer of je de vaatwasser nog aan moet zetten. Of dat die televisie op de slaapkamer misschien toch maar naar zolder moet verkassen. Ook verklaart Hans moeiteloos waarom mannen rond 1960 opeens niet meer zo oud werden. Wil je het antwoord weten? Breng dan vooral een bezoekje aan zijn show.

Hans Aarsman stond met Zelf Weten op 15 april jl. in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Article by Simone van der Sleen

Simone van der Sleen Hardlopen, wijn drinken en genieten van veel muziek, theater en dans! En hoe ik dit allemaal ervaar? Dat lees je hier met een vleugje sarcasme, humor en een beetje leedvermaak. Read 41 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud