Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Peter Murphy

4w3a9041zwk

Bauhaus was een Engelse post-punk band die eind jaren ’70 aan de wieg stond van de gothic rock. Mede dankzij een duister imago en niet in de laatste plaats de bariton stem en sombere poëzie van zanger Peter Murphy. Ondanks dat hij in 2016 bijna twee keer zoveel albums als solo-artiest in de schappen heeft liggen, blijft de inmiddels 59 jarige frontman voor altijd verbonden aan zijn oude band. Zoals zou blijken tijdens zijn optreden in de Nieuwe Nor afgelopen dinsdag. Foto’s: René Bradwolff

Peter Murphy is bezig aan zijn Stripped Tour, waarbij hij in semi-akoestische setting rijkelijk citeert uit zijn omvangrijke oeuvre. Opmerkelijk is dat de ‘Godfather Of Goth’ uit Northamptonshire zich daarbij laat assisteren door twee New Yorkers: John Andrews op gitaar en Emilio Zef China op bas en viool. Omdat Murphy zelf ook een muzikale bijdrage levert op gitaar en melodica en er soms gebruik wordt gemaakt van elektronische percussie, klinkt het trio af en toe als een volwaardige band en, zeker als Andrews zijn electrische gitaar heeft omgegespt, minder stripped dan verwacht. Het openingsnummer knalt er meteen al opvallend stevig en volledig versterkt in.

b4w3a9031k

De setlist bestaat verder uit een gebalanceerde mix van solo- en Bauhausnummers, waarbij zeker niet voor de weg van de minste weerstand is gekozen. De bekendste nummers worden achterwege gelaten en de Bauhaus songs die voorbij komen zijn veelal vertimmerd of uitgekleed. Toch is het voor de aanwezige fans een feest der herkenning, getuigde de reacties in de zaal. Die is gevuld tot aan de nok en muisstil wanneer dat gewenst is. Zoals tijdens een gepassioneerde uitvoering van David Bowie’s ‘The Bewlay Brothers’. Zowel Murphy als Bauhaus staken hun voorliefde voor de in januari overleden grootmeester toch al nooit onder stoelen of banken en de overeenkomst qua stemgeluid en zangstijl is evident. De uitvoeringen van de Bauhaus songs ‘Kingdom’s Coming’, ‘Silent Hedges’ en ‘Never Fall Out’ hadden zo op een Bowie album gekund. Maar te lang stilstaan bij deze vergelijking zou Peter Murphy te kort doen. De man is namelijk een fenomeen op zich. En in Heerlen goed geluimd en niet vies van een gezonde dosis zelfspot. De anderhalf uur durende set kent geen zwakke momenten en voldoende afwisseling om ook stripped en akoestisch te blijven boeien.

b4w3a9004k

Desondanks wordt in het slotstuk van het afsluitende trio ‘All We Ever Wanted Was Everything’, ‘The Three Shadows’ en ‘Hollow Hills’ nog even ouderwets gas gegeven, waarmee het relatief rustige avondje Peter Murphy alsnog eindigt met een heerlijke meeslepende bak feedback.

De afterparty onder leiding van local hero DJ Kitty krijgt aansluitend met de 37-jarige Bauhaus-debuutsingle ‘Bela Lugosi’s Dead’ een vliegende start waarna de dansvloer tot na middernacht gevuld blijft. Post-punk leeft in Parkstad Popstad, of zoals Peter Murphy zou zeggen: Undead undead undead.

Peter Murphy speelde op 11 oktober jl. in Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen. Klik hier om te kijken wat daar de komende tijd nog meer te zien is.

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud