Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

de Kus en haar activiteiten

Waar houdt een (bijna) 62-jarige ex-kunstjournalist zich mee bezig?
Deze week werk ik hard aan de manifestatie “de Kus” in Heerlen, een initiatief van het voormalige kunstcentrum Signe (nu: kuS) en Mediascapers. Community-art heet dat, volgens mij nog nooit in Limburg vertoond: een mix van gewone Heerlenaren en kunstenmakers houdt zich bezig met het lieve maar o, zo brisante thema “de Kus”. We hebben ondertussen meer dan 1500 kusfoto’s en kusfilmpjes toegezonden gekregen die vanaf donderdag op het Pancratiusplein te zien zijn op een scherm van bijna 60 vierkante meter in een ‘loop’ van vier uur. Nieuwe media dus. Maar er is ook tamelijk traditionele kunst, leerlingen van Hee-Art exposeren tegen de vijftig schilderijen van kussende koppen in Cultuurhuis Patronaat. En er zijn veel gedichten, vanmorgen kreeg ik er tachtig van leerlingen van het Bernardinuscollege. Ik heb ze doorgestuurd naar stadsdichter Harrie Sevriens die er de beste uit mag zoeken. Harries kusgedichten staan op stickers, er is ook een mooi gedicht van Leo Herberghs.
Nou ja, lees de meest actuele activiteitenlijst en kijk vooral op onze site www.dekus.org
Hoezo is Heerlen saai?

20 mei 19.00 opening manifestatie de Kus met Dropstufftrailer op Pancratiusplein door wethouder Riet de Wit, daarna kusmarathon langs alle terrassen van het plein.

Animatie: Lex Nelissen

21 mei-1 juni dagelijks van 13-24 uur: Kusfoto’s en kusfilms van Heerlenaren en kunstenaarsbijdragen op de Dropstufftrailer

21 mei 19.00 Het Zuidelijk Toneel met “Passie”: Heerlenaren dansen de foxtrot op het Burg. van Grunsvenplein en eindigen in een kuswave. (foto’s van deze avond te zien op bejaarden-en-begeerte.nl)

burgemeester depla en margriet kousen dansen

22 mei 16.00 Opening tentoonstelling “de Kus” in Cultuurhuis Patronaat Heerlen. Schilderijen van cursisten Hee-Art (docent Wim Albrink). De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 20 juni.

23 mei 14.00 filmhuis de Spiegel in Schunck*: Jules et Jim (F.Truffaut 1962), presentatie beroemde kusscènes uit de filmgeschiedenis

3 juni Grotiuscollege: Galabal van afgestudeerden met Kusbank en fotograaf

1 juni-20 juni Kunstencentrum kuS, Willemstraat: Documentatie van het Kusproject, met mediakunst door studenten Hogeschool Zuyd, tekeningen van basisschool de Griffel en het Citaverde College, kusgedichten van stadsdichter Harrie Sevriens en van Leo Herberghs, fotoseries en 1 minute films van kunstenaars en amateurs.

20 mei-20 juni etalage Vrijwilligerscentrale Alcander Oranje Nassaustraat: Een kus voor een klus: foto’s van vrijwilligers

20 mei-20 juni Modehuis Berden: kusfoto’s en films op de displays

20 mei-20 juni Gelateria La Veneziana: speciaal door de ijsmaker voor de Kus bereid ijs: Il Bacio di Veneziana

20 mei-20 juni: Kusgedichten aan de muren van het Bernardinuscollege. Leerlingen reageren op de beroemdste kusgedichten uit de Nederlandstalige literatuur

20 juni: voorlopige eindmanifestatie met Kusmedewerkers in kuS (Kunstencentrum Signe) Willemstraat

Article by Hans Op de Coul

Hans Op de Coul Hans Op de Coul (1948) studeerde sociaal-cultureel werk aan de Katholieke Sociale Academie in Enschede. In 1976 koos hij voor de journalistiek. Hij werkte dertig jaar bij de Limburgse publieke omroep.Vanaf 1990 hield hij zich als eindredacteur vooral bezig met cultuur, met inbegrip van de volkscultuur. Publicaties: “Maar er is meer”, de geschiedenis van de poëzie van Limburg in de twintigste eeuw (met Ine Sijben en Ben van Melick) Maastricht, 1999. “Voorlopig zijn wij onder ons”, over dialect, identiteit en de Limburgse publieke omroep 1945-2005, (eindredactie) Roermond, 2006 In 2008 nam hij afscheid met de tiendelige radioserie “Limburg, de Mythe”. Hans Op de Coul woont en werkt in Heerlen als zelfstandig cultuuradviseur. Hans Op de Coul tagged this post with: Read 7 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud