Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Grijze massa

De kiezer heeft gesproken. Beter gezegd, de kiezer heeft lijdzaam geluisterd naar de geregisseerde verkiezingsdebatten, heeft daar vervolgens de helft niet van begrepen en heeft zich in het stemhokje afgevraagd wat het verschil nu eigenlijk is. Na de grijze massa aan het werk te hebben gezet, heeft men met potlood een rood bolletje aan de kieslijst toegevoegd. En daarna hebben de politici en de media weer hun gebruikelijke brij de ether in gestuurd tijdens de verkiezingsavond.

Wat zich daarna voltrekt is typisch voor onze risicomijdende maatschappij. Vrijheid en individuele ontplooiingsmogelijkheden worden weliswaar belangrijk gevonden, maar na de verkiezingsuitslag kunnen we echter alleen maar leven met een grijze coalitie. Heel politiek correct Nederland vindt verkiezingen een belangrijke verworvenheid, maar als de uitkomst niet gemiddeld genoeg is, dan is er iets mis met de kiezer of met de gevestigde partijen. Men wil eigenlijk geen democratie. De meeste mensen, de media en de politiek wil alleen dat de zaken in dit land hun gangetje gaan.

Daarom zal er ook deze keer gewoon weer een grijze coalitie komen, dit keer van PVDA, VVD, GroenLinks en D66. Alleen de gedeelde standpunten, en daarmee de nietszeggende standpunten, overleven de coalitie onderhandelingen. Daarna worden er 4 jaar moeizaam nietszeggende maatregelen genomen. En in 2014 vraagt men zich wederom waarom de zoveelste protestpartij veel stemmen krijgt.

Om deze reden ben ik tegen een dergelijk kleurloze coalitie. Wat dan wel? Even een kort door-de-bocht analyse:

  • SP: schreeuwen uitsluitend jaren-50 slogans. Onacceptabel dus.
  • PvdA: partij met lijsttrekker die begint met compromissen ipv ermee te eindigen. zeer bevreemdend.
  • CDA: Te grijs en keurig christelijk, en dus ongewenst.
  • D66: nu een heldere partij, maar hoe lang nog?
  • Groenlinks: Een beetje van dit en een beetje van dat. Te Nederlands.
  • VVD: grijs liberaal met kleurloze lijsttrekker. wel economisch nodig.
  • CU: monotheïstisch. Onacceptabel dus.
  • SGP: monotheïstisch. Onacceptabel dus.
  • PVV: benoemt problemen, maar ziet de onderliggende oorzaak niet. Niet nuttig dus.

Dit lezende zal duidelijk zijn dat naar mijn mening geen enkele coalitie echt goed is. Daarom pleit ik voor een andere oplossing.

We gaan gewoon voor een minderheidskabinet. Dat betekent dat een coalitieakkoord kan worden gemaakt waarin niet alleen kleurloze en niets-oplossende zaken staan, maar waarin daadwerkelijk een visie, strategie en implementatieplan kan staan. En laat dat kabinet dan maar per thema de discussie aangaan in de Tweede Kamer. Dat is beter dan ieder belangrijk onderwerp dicht te spijkeren met debatten waarvan de uitkomst al van te voren vast staat. Laat ze de intellectuele en mentale strijd maar aangaan in de Kamer. Weg van de grijsheid. Dit land kampt met enige serieuze problemen. Dat vereist goed denkwerk en geen verveelde middelmatigheid.

Article by Roger Dols

Roger Dols Asatru . Consultant . Kennismanagement . Runen . Projectmanagement . ICT . Schrijver . Innovator . Instrumentalist . Nietzsche . Euregio Maas-Rijn . Thymos . Co-creatie . Noordse bossen . Wardruna . Hofstadter . Kenniseconomie . Bismarck . Koffie . Franse kaas . Noordse Germaanse Mythologie Roger Dols tagged this post with: , , , Read 28 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud