Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

UNFRAMED en de veelzijdigheid van urban art

UNFRAMED Urban Art Expo + Jam is een uniek evenement dat straatartiesten, kunstverkopers en liefhebbers van ‘urban art’ (stedelijke kunst) van alle leeftijden samenbrengt om de indrukwekkende erfenis van de pioniers van straatkunst en graffiti te eren. De line up van artiesten is een mooie mix van pioniers van deze subcultuur en hedendaagse kunstenaars, zowel internationaal als lokaal.

Urban Art in zijn puurste vorm is graffiti. Graffiti is nog steeds een omstreden kunstvorm en wordt nog altijd geassocieerd met vandalisme omdat graffiti vaak aangebracht wordt op gebouwen, treinen, trams en straatmeubilair en hierdoor duidelijk zichtbaar is in het straatbeeld.

Sinds de jaren ’90 wordt Street Art, of Urban Art, in steeds bredere kringen als kunstuiting gezien en het is inmiddels een algemeen geaccepteerd artistiek genre geworden en wordt steeds meer omarmd door het grote publiek en kunstinstellingen. Enkele van de grote namen in de hedendaagse kunst, zoals Jean-Michel Basquiat, Keith Haring en Kaws, zijn beroemd geworden vanwege hun creatieve output op straat.

Een van de belangrijkste effecten van de opkomst van Street Art vandaag de dag, is de herdefiniëring van de perceptie door het publiek van wat kunst is. Door kunst op straat te brengen, hebben kunstenaars hun kunst bevrijd van de opsluiting van de galerijmuren en geven ze het publiek verschillende inzichten in waar en hoe kunst kan worden bekeken.

UNFRAMED laat de veelzijdigheid van Urban Art zien door een unieke combinatie van Graffiti (old- en newschool) en Street Art te presenteren op een unieke locatie. Het biedt ook een breed scala aan activiteiten, waaronder rondleidingen, graffitiworkshops, kunst- en danswedstrijden en verschillende educatieve programma’s en workshops om groepen en klassen te informeren over de geschiedenis en achtergronden van de stedelijke cultuur en natuurlijk over de artiesten en hun werk.

Een stelling die we tegenwoordig steeds vaker horen is dat Heerlen urban zou zijn. Hierover verschillen de meningen. Feit is wel dat Heerlen een onvoltooide, rauwe stad, is die open staat voor experimenten, innovatie en creativiteit. UNFRAMED is daar een bewijs en een logisch gevolg van. De expo past naadloos in die stedelijke sfeer en heeft de ambitie om een jaarlijks terugkerend evenement te worden om een platform te kunnen creëren voor kennisdeling over Street Art & Graffiti; de kunstenaars en hun werk; de oorsprong van Urban Art en de betekenis van Urban Art in de samenleving van nu en in de toekomst.

Bijzondere blikvangers tijdens de 3e editie van UNFRAMED zijn de pioniers Martha Cooper en Henry Chalfant. Cooper (geboren in 1942 in Baltimore, Maryland) werkte in de jaren ’70 als staffotografe voor de New York Post en werd bekend door het fotograferen en documenteren van de New Yorkse grafitti-scene in de 70’s en 80’s. Chalfant (geboren in 1940 in Sewickley, Pennsylvania) wendde zich tot fotografie en film om een diepgaande studie van de hiphopcultuur en graffitikunst te doen. Zijn foto’s maakten hem een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van graffiti, metrokunst in New York en andere aspecten van de stedelijke jeugdcultuur. Zijn werk bevat foto’s van honderden tijdelijke, originele kunstwerken die inmiddels allang verdwenen zijn.

UNFRAMED Urban Art Expo + Jam is nog tot 5 september te bezoeken in de Hall Of Fame (de voormalige Pliegerhal) aan de Voskuilenweg 61 te Heerlen. Meer info, het volledige programma en tickets vind je op un-framed.nl.

Martha Cooper

Martha Cooper

 

Henry Chalfant

Henry Chalfant

 

MBO_0664-2

Gart Smits

footer-logo-nl@2x

 

Article by Marc Bogman

muziek / fotografie / informatie specialist / heerlen / simpelveld Marc Bogman tagged this post with: , , , , Read 8 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud