Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Het Jaar van de Mijnen

M2015-19

Volgend jaar zal Heerlen en omstreken in het teken staan van het Jaar van de Mijnen. Afgelopen dinsdag vond in Schunck de perspresentatie plaats. De organisatie schetste de eerste contouren van het programma dat zich niet alleen zal beperken tot Parkstad Limburg maar deels ook een internationaal karakter zal krijgen en zelfs haar vleugels uitslaat naar Amsterdam. Foto’s: Anita Hondong

Burgemeester Paul Depla is de eerste van vele sprekers die elk een tipje van de sluier mogen oplichten. Kwartiermaker Martijn Hermans presenteert een voorlopig programma dat zal plaatsvinden tussen 17 december a.s. en 24 december volgend jaar. Het Jaar van de Mijnen, dat vanaf nu als M2015 door het leven gaat, start met een bijzondere theatervoorstelling over de aankondiging van de mijnsluiting door Joop Den Uyl in de Heerlense schouwburg in 1965 en zal eindigen met het Glazen Huis van 3FM. Het aantal participanten is enorm in omvang en diversiteit; van sport tot beeldende kunst tot onderwijs en muziek.

M2015-10

Epicentrum van M2015 is uiteraard Heerlen maar ook de overige Parkstadgemeenten, Sittard-Geleen, Valkenburg, Echt-Susteren, Stein, Aken en Genk doen mee, net als Amsterdam. Onder de noemer Miners Amsterdam zal daar aan de hand van tentoonstellingen, muziek, debat en beeldende kunst de postindustriële verbinding met Heerlen worden onderstreept.

M2015-68

M2015 zal vanaf december alom vertegenwoordigd zijn met – naar verwachting – voor zo’n 5,5 miljoen Euro aan activiteiten. L1 Start volgend jaar met een 35-delige TV-serie, Cultura Nova zal haar jubileumprogramma deels in het teken van de mijnen stellen, er wordt gewerkt aan een animatiefilm en er is een speciaal concert van de formatie Carboon, die haar succesvolle album ‘Witste Nog Koempel’ uit 1976 integraal zal vertolken met een keur aan gastartiesten.

Maar er is meer. Veel meer. Aldus Martijn Hermans: “Hetgeen we nu laten zien is slechts een beeld van de veelzijdigheid van het Jaar van de Mijnen.” Een jaar dat over 2015 heen kijkt. “M2015 gaat verder. Met o.a. een mijnmuseum en een onderwijsprogramma. Het themajaar moet iets blijvends achterlaten.”

M2015-34

Volg het Jaar van de Mijnen op jaarvandemijnen.nl. De voortgang van de animatiefilm Koempels is te volgen op koempels.com. De TV-serie van L1 is gebaseerd op de website onzemijnwerkers.nl.

Logo

Article by Marco Smeets

Marco Smeets Marco Media, Mijnstreek Oost, Parkstad Popstad, wannabe hardloper en de muziek in mijn hoofd... Read 224 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud