Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Biespop

BIESPOP
Mensen denken nog altijd dat Biespop alleen bedoeld is voor bewoners van Op de Bies, zegt Inez Zanders, medeorganisator van het festival. En dat is vreemd, want het festival is al 17 jaar oud. Ooit opgestart door de legendarische Wiel
Gerards van de Oefenbunker en Henk Hovers, toen werkzaam bij Op de Bies (intussen bij L1). Zij wilden een festival organiseren waarbij er een ontmoeting plaats zou vinden tussen validen en minder validen. En in die opzet zijn ze ook wel redelijk geslaagd. Maar het kan dus nog beter, vind Inez. Inez heeft het stokje, samen met Mark Hellebrand, overgenomen wat de Op de Bies kant betreft. Dat is intussen alweer negen jaar geleden. Ook van Oefenbunkerkant is de scepter overgenomen, en wel door Lukas Strating.
Foto’s: Anita Hondong

Het trio bekijkt samen de programmering van elk jaar. Meestal melden bands zich zelf aan, aldus Lukas. Maar soms vragen we ze ook. Was het eerst zo dat er 3 bands via de Oefenbunker kwamen en 2 via Op de Bies, tegenwoordig wordt gewoon gekeken naar 5 leuke, opkomende bands die kunnen en willen spelen. De bands spelen voor een onkostenvergoeding. Het is namelijk niet zo dat er met subsidie gestrooid wordt richting dit festival. Er moet dus quitte gespeeld worden. Ook mogen er geen coverbands komen optreden, anders moeten er nog eens extra Bumra Stemra kosten worden betaald. Maar dit alles blijkt geen enkel probleem. De meeste bands komen graag en vragen zelfs of ze mogen komen spelen.

De muziek van de bands moet een beetje toegankelijk zijn, maar dat is een tamelijk rekbaar begrip. Alle stijlen komen voorbij in de line-up. De start van het festival is altijd 13 uur. Dit heeft te maken met de bewoners van Op de Bies. Zij kunnen dan rustig verzorgd worden en zich optutten om zo hun acte de presence te maken. In verband met de vergunning duurt het festival tot uiterlijk half zeven.

Ik loop over het festivalterrein en spreek nog even met Sascha Teschner, drummer van de band Circle of Silence, die ook gaan optreden vandaag. Hij legt me uit waarom de band hier zo graag speelt. “Het is super om hier op te treden!”, begint hij, “ hier kan van alles, mensen zijn enthousiast en doen gezellig mee. De sfeer is hier altijd goed en er lopen allerlei soorten bezoekers door elkaar. Van mensen in keurig pak tot een voltallige motorclub. We nemen opblaasgitaren mee voor tijdens het optreden. Normaliter moet je altijd maar afwachten hoe het publiek reageert, hier hebben we steevast Op de Bies- bewoners op het podium staan die met hart en ziel meespelen.

Het is dan ook zo, als de band begint, dat er binnen twee minuten een soort gezellige chaos plaatsvindt. Mensen spelen gitaar mee op en voor het podium en Circle of Silence bouwt een waar rockfeest. De bassist plugt zichzelf op een gegeven moment gewoon uit en springt van het podium af om met de voorste opblaasgitaarspelers mee te doen. Ook de andere bands doen hun ding met overgave en voortdurend hebben zij support op het podium. De sfeer is gezellig, ongedwongen en iedereen lijkt zich thuis te voelen. De line-up bestaat uit: New Life, Monsterbird, Zjesrocqbent, this one’s for she en Circle of Silence.

New Life is een jonge enthousiast band met bandleden die 14 a 15 jaar oud zijn. Ze spelen rock die geïnspireerd wordt op o.a. Foo Fighters en Radiohead. De band bestaat nu zo’n anderhalf jaar en de jongens hebben al redelijk wat podiumervaring.

Monsterbird bestaat feitelijk al sinds 2011 maar in 2012 vertoonde de band zich voor het eerst live in Heerlen voor het Glaspaleis. In maart 2013 winnen ze de Kunstbende. Genoeg reden om vandaag op dit festival te staan dus. Helaas moeten zij echter afzeggen voor deze dag! Hun plek wordt ingenomen door cursisten van de workshop Bandplaying in de Oefenbunker.

Zjesrocqbent speelt jazzrock en heeft haar eigen interpretatie van nummers van o.a. Miles Davis, Thelonius Monk e.a. De bandleden komen uit Maastricht en hebben overduidelijk veel (muziek)geschoolde ervaring.

This one’s for she is een vier koppige mannenband die rock, new wave en post-punk spelen. De band zegt zelf: denk aan een grauwe herfstdag die alle kanten op kan gaan.

Circle of Silence heeft nog niet zo lang geleden hun band van een nieuw jasje voorzien (lees; nieuwe zanger, en nieuwe gitarist). Zij omschrijven dit zelf als volgt: Met Thomas als vijfde COSmonaut zijn wij er klaar voor om aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Circle of Silence te beginnen! We staan te popelen om jullie ouderwets te trakteren op een vernieuwde lading atmosferische metal met een post-punk randje! De achtbaanrit gaat door.

Als switchact (tussen elke band door) is Rockstar for a day gestrikt. Diverse kinderen van basisschoolleeftijd laten hun kunsten zien op het gebied van zang en dans.

Biespopfestival is een echte aanrader. De entree is maar 5 euro, de bonnen zijn niet duur, voor de kids is er een springkasteel, er is een hamburgerstand en er worden cupcakes verkocht voor een goed doel. Wat wil een festivalbezoeker nog meer dan een leuk festival voor weinig geld? Juist, niks. Dus vanaf volgend jaar massaal naar Landgraaf, voorbij Pinkpop rechtstreeks naar het Op de Bies terrein!

organisatoren: Inez en Lukas

Organisatoren: Inez en Lukas

BIESPOP

Ook jonge, hippe bezoekers op Biespop

BIESPOP

Circle Of Silence heeft er zin in

BIESPOP

Bezoekers genieten

BIESPOP

Gezellig druk

BIESPOP

Vrijwilligers werken met plezier

BIESPOP

Regiekamer met burgemeester van Landgraaf op achtergrond

 

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud