Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Aantrekkingskracht van een moordenaar

Gisteren liep ik een restaurant binnen met de naam Havana. De sfeer was goed, de bediening vlotjes en het eten lekker. Maar..
De bedienende dames hadden allen een rood, strak, shirt aan met achterop het hoofd van Che Guevara. Ook prijkte zijn beroemde portret op de drankjeskaart.

Waarom???

Guevara kalender, nu for sale, op leftbooks.com

Naar mijn idee weet de huidige generatie al helemaal niet meer wie de man eigenlijk is. Fidel Castro wordt nog net in verband gebracht  met Cuba en sigaren. Dan houdt het op.
Niemand houdt zich nog bezig met de revolutie, met de woelige Cubaanse tijden waarin dit tweetal de macht overnamen.
Hoe komt het dan dat Che een commercieel produkt is geworden?

De man zelf zou zich trouwens omdraaien in het graf als hij het wist! Guevara stond voor socialisme/communisme en veel rebellie. En zeer zeker niet aan de kant van het kapitalisme en materialisme.

Retro Guevara schoudertas op retrorush

Guevara begint samen met Fidel en zijn broer Raul (die op dit moment de scepter zwaait over Cuba) de revolutie.

En zoals dat gaat met revoluties, er worden nogal wat mensen vermoord. Che vindt het nodig om mensen te executeren en met een 0.45 van vijf passen afstand door het hoofd te schieten. Daarna laat hij familie of vrienden langs de met bloed en hersens bespatte muur wandelen.

Toppunt van ironie, Guevara als gezicht van portemonnee

De motieven om de wereld, om Cuba, te veranderen  zijn begrijpelijk. Net als alle andere idealisten (denk aan Andreas Baader enz) verliest  hij zich in het grote gelijk. Dat moet alles rechtvaardigen.

Che is geen Cubaan van geboorte maar Argentijn.  Hij trekt  door flink wat landen en ziet wat de VS aan invloed uitoefenen. Hij noemt het land dan ook: De vijand van de mensheid.

Na de revolutie wordt hij minister van industrie. Dit is echter niet zijn cup of tea.
Hij verdwijnt en begint op diverse andere plekken een nieuwe guerrillastrijd.

Uiteindelijk zal dat zijn dood worden.

Guevara klok op elzocaloimports.com

Che is niet zijn echte voornaam. Dat is Ernesto. Che betekent “he jij”of “hé jij vriend”. Het is een bijnaam. Bij de troepen is hij geliefd en berucht. Hij staat bekend om zijn moed maar ook om zijn tucht en wreedheid.

Osama bin Laden zien wij als een terrorist, als een man die mensen tot moorden aanzet. Che Guevara was niet anders. Maar op de een of andere manier zie ik het niet gebeuren, over een aantal jaren een gezellig Arabisch restaurant in Nederland in te lopen waar serveersters koketteren met Osama’s portret op hun rug.

Guevara’s retro muismat op retrorush

Voor meer info over Che Guevara zie: wikipidia of op you tube de docu “the true story of Che Guevara”.

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: , , Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud