Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Baader-Meinhof Komplex

Iedereen heeft er wel van gehoord. De Rote Armee Fraktion was ooit een heuse West-Duitse terroristenclub. Afhankelijk van je geboortedatum was je er meer of minder mee bekend.

Moritz Bleibtreu als Andreas Baader

Voor mij was het een club als de IRA en ETA. Mensen die mensen ombrachten vanwege een ideaal.
Ik wist nog wel dat ze aan de linkerkant van het politieke spectrum zaten. Maar dat was ook dat.

De RAF startte eind jaren zestig en kwam voort uit de studentenbeweging. Zij zette zich, met als hoofdman Rudi Dutschke, af tegen de Duitse maatschappij van die tijd. Ze waren tegen het kapitalisme en materialisme. Ze ware

Hannah Herzsprung als Susanne Albrecht

Voor sommigen ging de vorm van protesteren niet ver genoeg en zij begonnen een splinterbeweging.
Oprichters hiervan waren Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Horst Mahler.
In de film zie je dat Andreas en Gudrun elkaar direct vinden als partner. Andreas is meteen erg radicaal, een hooligan, een macho met geweldsverheerlijking.  Gudrun is  als een soort profete die haar partner ziet als iemand met hetzelfde grote gelijk.

Ulrike Meinhof is dan nog een intellectuele journalist. Een vrouw met man en kinderen. Gematigd en bedachtzaam.

Martina Gedeck als Ulrike Meinhof

In de film blijkt, in sneltreinvaart, echter dat haar man vreemdgaat en nadat Ulrike met de kinderen is vertrokken dat haar sympathieën verder gaan dan verhalen schrijven.  Andreas Baader is intussen gearresteerd en zij gaat accoord met een bevrijdingsplan.  Door haar goede contacten kan zij regelen dat Baader mee mag werken aan het schrijven van een boek.  Nadat de bevrijding in Natural Born Killers-stijl is voltrokken besluit zij niet meer aan de zijlijn te blijven maar achter de bevrijders aan het raam uit te klimmen.

Dat is de start.

Alexandra Maria Lara als Petra Schelm

De hele film gaat in een rap tempo en alle RAF leden lijken, op Ulrike na, koelbloedige moordenaars. Mij viel voornamelijk op hoeveel vrouwen hierbij betrokken zijn. Allen even radicaal en hard.
Daarbij is de kritiek die van sommige kanten werd geuit, dat de film de daders verheerlijken, niet correct.  Je hebt geen sympathie met mensen die zonder aarzelen een dozijn kogels door lichamen pompen.

Maar deze film is geen langzaam, pscyhologische cultfilm. Het is een echte film van deze tijd. Snel en met veel aktie.

Johanna Wokalek als Gudrun Ensslin

Wel wordt duidelijk hoe mensen met een diep overtuigd ideaal, mensen die denken het GROTE GELIJK te bezitten, alle grenzen overgaan.  Dat zij net zo erg, of erger, worden dan diegene die zij verafschuwen. En dat alles zonder het zelf te zien.
Daarmee tonen ze aan dat de mens waarlijk gelijk is.

Baader- Meinhof Komplex
In het zuiden te zien in Foroxity te Sittard/Geleen en Minerva te Maastricht (respectievelijk om 19.30 en 20.30).

Mooie rol ook in de film voor Bruno Ganz (Hitler in Der Untergang)

Nadja Uhl als Brigitte Mohnhaupt

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: , , Read 132 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud