Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

(h)ear #6

Donderdag 13 november was het weer de beurt aan (h)ear om het publiek kennis te laten maken met een weloverwogen keuze tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ electronica. Met een vijftigtal aanwezigen mag gesproken worden van een kleine groei aan bezoekers en was kuS op 13 november j.l. dus aangenaam gevuld. Dit mede door de lopende tentoonstelling van Jean Michel Crapanzano en de door de muzikanten in beslag genomen ruimte. Zo had eerste live act Kasper van Hoek een groot deel van de vloer gereserveerd voor het inrichten van zijn muzikale werkruimte. Hij liet ons ruim een half uur kennis maken met zijn soundscapes gebaseerd op het samen laten vloeien van live gegenereerde geluiden van met name viool en radio(golven), gecombineerd met een aantal effect apparaten en de welbefaamde chaos pad. Van hoek mag gerekend worden tot de lichting ‘nieuwe’ electronica artiesten. Deels schatplichtig aan de verderop omschreven headliner, maar dat niet alleen. Artiesten als Kasper van Hoek zijn wel degelijk bezig met het uitdiepen van hun eigen geluid. Geen makkelijke taak in een (electronica)wereld met een overdaad aan initiatieven. Hoe te onderscheiden is dan de vraag. Welnu, trouw zijn aan je eigen emoties en vooral durf tonen als het gaat om gevoel te stoppen in hetgeen je muzikaal gaat vertolken. Ik ben van mening dat van Hoek deze avond een aantal zieltjes erbij heeft gewonnen.
Check zijn label www.heilskabaal.net.

Foto: René Bradwolff

Foto: René Bradwolff

Headliner van deze avond is Das Synthetische Mischgewebe. Oorspronkelijk door Guido Hübner opgericht in Berlijn begin ’80 en daarna opererend vanuit diverse locaties in Europa met als laatste verblijfplaats Caen (Fr). Zodoende kan zachtjes gesproken worden van een nomaden bestaan, iets wat niet vreemd is voor veel artiesten die verkeren in de grillige wereld van het experiment. Want als er iets is wat Das Synthetische Mischgewebe vertegenwoordigd is het dat wel; het experiment. En daarmee is Hübner niet alleen een nomade maar ook een survivalist. Met zijn staat van dienst over een periode van ruim 25 jaar brengt hij tegenwoordig meer een kruising tussen electronische soundscapes en musique concrete. Zijn oorsprong overigens lag in een meer industrieel geluid. Lang werkte hij dan ook samen met diverse muzikanten uit dat veld en deelde
diverse release ermee. Sinds halverwege 2006 gaat hij muzikaal echter geheel alleen door het leven en heeft Hübner anno 2008 zelfs besloten met experimenteel filmmaker en kunstenaar Flavien Lavisse in zee te gaan. Tijdens het optreden in kuS bleek dit hun vierde gezamelijke optreden te zijn. Een voordeel bleek, gezien het feit dat zowel beeld als geluid van een hoog experimenteel karakter waren. Beiden bedienden zich van een hele trits objecten die als instrument of als katalisator voor het beeld en geluid dienden. Zo kon je bijvoorbeeld zien hoe een opstelling voor een Fleischmann trein dienst deed als ‘looping device’ en lege grootverpakkingen voor vloeibaar wasmiddel nieuw leven hadden gevonden als speaker.
Verder in het Synthetische Mischgewebe orkest: waterkook elementen, stenen, gemodificeerd (electronisch) speelgoed, kapotte dvd speler, metalen klokkenen diverse roterende en trillende objecten. En niet, zoals twee jaar geleden nog, effect apparaten e.d.. Die zijn afgezworen om nog puurder met het concept geluid om te gaan. Een waardige headliner!

Foto: René Bradwolff

Vooraf, tussendoor en achteraf heeft dj Kimikal het publiek van het ene been op het andere gezet met een zeer eclectische set aan muziek. We praten over afwisseling tussen dark ambient en IDM, duitse volksliederen en industrial, soundscapes en electro. U begrijpt vast wel wat ik bedoel!

Mike Kramer namens (h)ear

Article by Mike Kramer

Mike Kramer Enthusiast and creative within the arts and sound. Active as a (sound)artist, composer of electronic music. Founder of (h)ear - "experimental audio research" in Heerlen. Mike Kramer tagged this post with: , , Read 16 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud