Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Mijnmuseum – Carbon 6

01

Vorige week viel mijn oog per toeval op een aankondiging van XCBS een workshopdag op 30 juni in het voormalige CBS gebouw in Heerlen. Voor mij vooral interessant omdat de workshopdag gecombineerd zou worden met een speciale activiteit van het Nederlands Mijnmuseum. Voor het eerst in 40 jaar zou de ophaalmachine van de Oranje Nassau mijn weer gaan draaien. Foto’s: Anita Hondong

De workshops leken me op voorhand iets te ‘crea-bea’ voor mij maar het was een mooie gelegenheid om zowel het Mijnmuseum te bezoeken als het CBS gebouw van binnen te zien. Dus toog ik op een zonnige zondagochtend naar Carbon 6 aan de Kloosterweg 1 waar ik net te laat was voor de officiële opening van de machine in een van de bijgebouwtjes van de Oranje Nassau I. Het was er gezellig druk met zowaar enkele hoogwaardigheidsbekleders (ik spotte onder andere Riet de Wit) en uiteraard veel oud koempels. Het is grappig als je dan de ene koempel tegen de andere hoort zeggen: ‘De machine van schacht II was veel mooier, die was destijds al mechanisch’.

03

Speciaal voor deze dag was het Mijnmuseum gratis te bezoeken. Het knusse gebouw, het voormalige schachtgebouw van de Oranje Nassau 1, telt drie verdiepingen waar het gezellig druk was inclusief diverse oud koempels die altijd bereid waren om uitleg te geven of een anekdote uit hun mijnverleden te vertellen. Leuk museum(pje) dat niet alleen het mijnverleden levend houdt door het tentoonstellen van authentieke voorwerpen die te maken hebben met het mijnwerkersleven maar eveneens het verhaal vertelt over de ontwikkeling van Heerlen van klein dorpje naar stad. Een bezoekje waard!

Zoals eerder gezegd, de workshops vonden plaats in het oude CBS gebouw waar XCBS gevestigd is. In mei 2012 is het plan goedgekeurd om het oude gebouw te transformeren tot Carbon 6. Ik citeer van de website: ‘Een trendsettend, duurzaam, integraal werkgebouw’.
Je vindt er nu vooral startende ondernemers en creatieve bedrijven. Op de workshopdag presenteerden zij zich in drie gedeelten van het gebouw. Het was mogelijk om alleen een kijkje te nemen maar uiteraard kon je ook, gratis of tegen een kleine vergoeding, actief deelnemen aan een workshop. Dat varieerde van het maken van hapjes, zelf ontwerpen van een leren tas, stoelmassage tot urban honing slingeren en beeldhouwen.
Het geheel werd op de prachtige binnenplaats omlijst door muziek (al heb ik het bandje alleen maar horen soundchecken) en een hapje en een drankje. Uiteraard ontbraken de biologisch gebakken wafels niet want dat hoort nu eenmaal bij zulke workshop met, voor mij persoonlijk, soms een té hoog geitenwollen sokken niveau.

04

Ik snap nu overigens heel goed dat het CBS op een steenworp afstand van het oude gebouw een nieuw gebouw heeft laten neerzetten. Het oude gebouw ademt een jaren 70 sfeertje uit inclusief intieme rookruimtes voor maximaal 3 personen, old skool toiletten, dichte kantoorruimtes en bijpassende jaren 70 kleurtjes. Wel heel bijzonder om er eens rond te lopen al bleef dat beperkt tot de begane grond in drie vleugels. En heel fijn dat het gebouw nu voor een klein gedeelte plaats biedt aan gedurfde ondernemers met creatieve concepten.

Voor meer informatie surf je naar de websites van XCBS en het Mijnmuseum.

02

05

Article by Danielle Quadakkers

fontys / onderwijs / consultant / hardlopen / roda jc / muziek / heerlen Read 54 articles by

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud