Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Technorati button
Myspace button
Linkedin button

Interview met cabaretier Joris Velleman

foto:Rene Bradwolff

1) Wie is Joris? (stel je even voor)

Ik ben een jongen uit Dendermonde, een plaats te groot om een dorp te zijn en te klein om een stad te zijn. Ik ben Joris door de dingen die ik doe en dat is voornamelijk het leven mij laten vinden in plaats van omgekeerd. Dat lukt me al 29 jaar. Overdag ben ik de planoloog van Dendermonde, ‘s avonds ga ik naar toneel of kruip ik zelf op de planken als comedian of als improvisatiespeler. Ik doe ook aan fotografie. Dat is iets wat ik doe, geen hobby. Hobby’s zijn er voor wie niet weet wat te doen.

2) Hoe komt een ambtenaar erbij om grappig te worden?

Eigenlijk is het omgekeerd. Grappig word je niet, dat vermoed je te zijn en dat test je dan maar uit op een podium. Ik ben een enorme chaoot. Mijn gedachten schieten heen en weer en zo flitsen er allemaal verbanden voorbij die ik dan grappig vind. Drie hoeraatjes als iemand anders dat ook vindt.

Door al die chaos moet ik mezelf verplichten structuur te zoeken. Daarom ben ik ambtenaar geworden. Mijn job doe ik graag, maar hij staat me ook toe daarnaast nog een boel dingen te doen die ik óók graag doe.

3) Wanneer ben je vooral niet grappig?

Vlak voor een optreden. Dat zou jammer zijn ook, dat je vlak voor eenoptreden grappiger bent dan tijdens.

4) Gekoppeld aan de vorige vraag. Wat is voor jou humor?

Humor is voor mij wat ík grappig vind. Ik, niemand anders. Ik kan niet bepalen wat jij grappig hoort te vinden. Ik kan je alleen maar vertellen wat ik zelf grappig vind. En dan maar hopen dat jij dat ook vindt, dat er ergens een gemene deler is. Voor je iets op een podium vertelt, moet je natuurlijk die toets al proberen maken voor jezelf. En af en toe moet je toch gewoon iets proberen, zonder dat je enig idee hebt of er wel een gemene deler is. Dat zijn de spannendste momenten voor mij als comedian.

foto:Rene Bradwolff

5) Waar haal je je inspiratie uit?

De leukste grappen voor mij zijn die grappen waarbij je mensen laten nadenken over iets dat ze heel logisch vinden, terwijl het dat eigenlijk niet is. Herkenbare dingen vooral, waar je normaal niet meer bij stilstaat, maar nu dus wel. Dan weet ik dat het publiek mijn logica volgt.

6) Is improvisatie een risico of een uitdaging?

Improvisatie zie ik vooral als een uitdaging. Ik ben ermee begonnen omdat het iets was wat ik nog niet kon. Iets waarvan men mij verteld had dat het misschien niets voor mij was. Tja, dan wil ik het wel kunnen. Niet voor die andere, maar voor mezelf. En dan wil ik het mezelf leren door het gewoon te proberen. Natuurlijk is het ook een risico, maar dat kan je beperken door ervaring

7) Waar ligt voor jou de grens bij het maken van een grap?

In mijn hoofd: nergens. Een grap is een grap, altijd en overal. Maar hij moet wel goed zijn. En respectvol. Iemand schofferen zonder meer, dat is geen grap, dat is gemakzucht. Je kan heel grof zijn, zolang niet alleen jij, maar ook je publiek een grap kunnen pláátsen.

8 Wat heb je nodig om het een goed optreden te laten zijn?

Een publiek dat bereid is mee te gaan in mijn gedachten. Al de rest is bijzaak.

9) Je hebt pasgeleden meegedaan aan het Parkstad Cabaret Festival. En nu?

Schrijven, schrappen, puzzelen. Ik had me ingeschreven om mezelf te verplichten nieuw materiaal te schrijven. En dat meteen uit te testen. Dat is gelukt, al was het wel heel nipt. Pas een paar uur voor de finale begonnen mijn ideeën pas op de juiste plaats in elkaar te klikken. Ik stond op het podium met een set waarvan ik alle deeltjes nog maar net aan elkaar had kunnen plakken en met een in- en outro en een rode draad die ik de dag zelf pas bedacht had. Ik vond het razend spannend, maar ik was achteraf heel opgelucht om te merken dat het inderdaad klopte. Nu heb ik de basis voor een set die ergens over gaat. Nu heb ik wat in handen waar ik verder aan kan blijven schaven.

Ik zit niet vast bij een impresariaat. Dus het blijft zelf zoeken naar optredens nu. De jurycommentaar kan ik alvast voorleggen aan wie me wil boeken. Hopelijk doet de tamtam zijn werk. Ik heb alvast zin in het Belgische weekend theater Lexor dat er in het najaar aankomt.

wie me graag wil boeken, als voorprogramma, in een line-up of voor een langere set, mag me altijd contacteren via joris_velleman@yahoo.co.uk.

Article by Monica Dols

Monica Dols Dieren, kinderfeestjes, cultuurhuisheerlen, evenementen, creatieve dingen bedenken, positief, organiseren. Monica Dols tagged this post with: Read 132 articles by
One Comments Post a Comment
  1. Mooi interview met geweldige cabaratier. Twee keer zien optreden, twee keer dubbel gelegen.

Email

Categories

Like us

Afgrond Archief

Better Tag Cloud